SVE TEČE PO PLANU: Gradnja novog turističkog gej kompleksa na Srebrnom jezeru kreće do kraja godine?!

Opština Veliko Gradište u pregovorima je sa investiorom iz Nemačke koji je zainteresovan da u turističkom naselju Beli Bagrem na Srebrnom jezeru gradi novi turistički kompleks na lokaciji Špic, koji bi bio, kako smo već pisali, namenjen isključivo gej populaciji iz celog sveta. Osim hotela, apartmana i sportskih terena, u planu je i gradnja marine, a radovi bi trebalo da krenu do kraja godine.

Ovaj potez lokalnih čelnika da se na Srebrnom jezeru širom otvore vrata i za LGBT populaciju iz celog sveta, turističkim poslenicima u ovoj Opštini uliva nadu da bi zaiteresovanost posetilaca bila još veća.

– Imamo firmu koja nam je uputila pismo o namerama za gradnju hotela sa 4 zvezdice i 150 soba, sa pratećim sadržajem i pristanom za turistički brod – kazao je za eKapiju Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište.

Čitav kompleks gradio bi se na preko 10.000 m2, a prema Milićevim očekivanjima investicija neće biti manja od 10 miliona evra.

– Realizacija tog projeka donela bi zaposlenje za 150-200 ljudi. Trenutno se rešavaju imovinsko-pravni odnosi i radi planska dokumentacija. Očekujemo da do kraja godine krenu i radovi – istakao je Milić.

Planom detaljne regulacije kompleksa Špic predviđena je, između ostalog gradnja hotela, apartmana, sportskih terena, marine za manje jahte i jedrilice, vidikovca i bazena.

U okviru površina za turizam i ugostiteljstvo, planiraju se pre svega objekti u funkciji smeštaja gostiju (hotel i apartmani) i prateće ugostiteljstvo. Hotel, osim smeštajnih jedinica i restorana treba da sadrži i spa centar sa bazenom, rekreativne sadržaje, kao i prostor koji će pogodovati razvoju kongresnog turizma.

Potrebno je koristiti položaj i oblik lokacije, između dve vodene površine, orijentišući sadržaje hotelskog objekta na sve četiri strane, a pri tome uklapajući dopunske sadržaje i atrakcije u zonama kontakta sa vodom i na samoj površini akvatorije, prema uslovljenostima i pogodnostima leve i desne strane obale.

Apartmanski deo planiran je orijentisan ka Dunavu, sa zaštitnim zelenilom ka pristupnoj saobraćajnici i parkingu. Arhitekturu je potrebno uklopiti u ambijent i prilagoditi izgledu glavnog hotelskog objekta.

Lokacija predviđena za gradnju/Foto: Urbanpro inženjering i Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije

Hotel može maksimalno imati četiri sprata, dok je maksimalna BRGP hotela 15.000 metara kvadratnih, a apartmana 6.000 metara kvadratnih.

Planom je predviđeno uređenje obale Dunava rekonstrukcijom postojećeg keja i obaloutvrde, kao i gradnja marine u funkciji nautičkog turizma i potreba gostiju budućeg hotelskog kompleksa. Delovi akvatorije predviđeni su i za dodatne sadržaje, sportove na vodi uz mogućnost planiranja vidikovca, pontona.

Neophodni sadržaji za funkcionisanje marine će se kombinovati sa planiranim sadržajima hotelskog kompleksa – parkingom, ugostiteljskim objektima, turističkim info centrom, suvenirnicom.

Primenom koncepta naturalnog uređenja će se promovisati očuvanje prirode rečne obale, uz korišćenje prirodnog materijala.

Planom je predviđen i prostor za sportsko-rekreativne sadržaje, prostor za igru dece, za slobodno vreme i odmor. U skladu sa planiranim rešenjem, predvideti očuvanje postojećeg biljnog fonda i opremanje odgovarajućim mobilijarom i opremom.

Prilikom planiranja sportsko-rekreativnih terena obogatiti ponudu sadržaja većim brojem različitih i atraktivnih prostora, uklopljenih u podužni pešačko-biciklistički pravac kretanja.

– Prostor obuhvaćen planom ima izuzetni potencijal zahvaljujući svojim prirodnim i morfološkim karakteristikama, s obzirom da se nalazi na obali međunarodne reke Dunav, oivičen sa obe strane vodenom površinom. Lokacija je lako dostupna iz centra Velikog Gradišta i turističkog naselja Srebrno jezero, te njen turistički karakter može da utpotpuni postojeću ponudu i pruži građanima prijatan prostor za provođenje slobodnog vremena – navodi se u dokumentu, u čijoj su izradi učestvovali Urbanpro inženjering i Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije.

Javni uvid trajaće do 1. aprila 2021. godine.

(Tpknews.com/eKapija)

PROČITAJ I

3 Komentari

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker