SUD KROJI IZBORNU LISTU U POŽAREVCU: Gradska izborna komisija trenira strogoću!

Gradska izborna komisuja u Požarevcu proglasila je na lokalu četri izborne liste koje su ispunile sve kriterijume propisane za lokalne izbore. To je polovina od osam prijavljenih listi.

GIK Požarevac prima listu naprednjaka

Četri izborne liste nisu prihvačene ni posle rešenja da otklone nedostatke koje su im pronađene u roku od 48 sati. Ove četri liste nisu prihvaćene iz razno-raznih, mahom formalnih razloga, dok neke liste nisu imali dovoljan proj potpisa građana za podršku ili zato što su imali duple potpise koji su nesavesni građani potpisivali na dve ili više lista. Tako će se na izbornom listiću na predstojećim lokalnim izborima koji se održavaju 21. juna naći samo četri liste za koje će građani Požarevca moći da glasaju, što je najmanji broj od 1990. godine pa do danas.

Na prošlim izborima na lokali bilo je 14 lista a na ovim, čak, deset manje. Razlog tome je aktuelni bojkot svih većih opozicionih stranaka, kao i nemogućnost mnogih koji su hteli da učestvuju na izborima da prikupe dovoljan broj overenih potpisa građana koji bi podržali njihove liste, jer da bi učestvovali morali bi da imaju trećinu od 68 kandidata za odbornike, koja bi bila podržana sa najmanje 690 overenih potpisa.

Na izbornom listiću naći će se pod rednim brojem jedan SNS, dok če na drugom mestu biti koalicija SPS-JS. Treća je manjinska lista Vlaška stranka“Most“ dok se na poslednjem, četvrtom, mestu nalazi SRS, koji su jedini uspeli da otklone nedostake naložene od strane GIK-a. Međutim, to nije konačan broj izbornih lista na glasačkom listiću pošto su tri liste najavile da će uputiti žalbe Upravnom sudu, koji će u roku od 48 sati od prodnošenja žalbi doneti odluku o sudbini tih lista.

Među članovima i odborničkim kandidatima za odbornike nepriznatih lista vlada razočarenje, ogorčenost i neverica da im se njihov višemesečni rad oko izbora voljom požarevačkog GIK-a njihovom rigidnom odlukom poništen. Mnogi smatraju da su oni tako odlučili zbog toga što im je tako sugerisano kako bi se smanjila konkurencija u izboru 68 odbornika koliko broji Gradski parlament. Jedan od onih kojeg je teško pogodila ova odluka je i Slobodan Vasić koordinator DJB i nosilac liste, ogorčeno kaže da će se boriti do kraja i da će pravdu potražiti na Upravnom sudu.

– Lista Dosta je bilo je oborena. Sa 696 validnih potpisa. Zamerka je vreme u kome smo prikupili dopune. Predali smo izjave koje do 5. Juna nismo ubacili u elektronskom obliku kao i one koje smo prikupili i overili u vremenu datom za dopunu. Iako je na traženje Gradske Izborne komisije Republička Izborna Komisija savetovala da se svi potpisi priznaju. Oni su postupili po svom i oborili listu. Zato sutra idemo na Upravni Sud – poručuje Vasić I dodaje:

– U zakonu se to nigde ne navodi tačno kako Gradska Izborna Komisija tvrdi čak se I ne pominje već samo da imamo 48 sati od prijema rešenja da odklonimo nedostatke. Vreme između predaje liste I rešenja o otklanjanju nedostataka nigde niko ne pominje. Jer se podrazumeva da ako znam da nemam dovoljno potpisa da mi je cilj da nastavim da ih sakupljam. Mi smo u prikupljanje potpisa krenuli pre 20 dana I ta radnja traje sve dok ne sakupimo dovoljno ili istekne zakonski rok. Ovo pravilo koje se sada primenjuje nad Listom DJB kako čujem je umotovorina čuvenog SPS advokata koji je sekao sve one koji su se osmelili da izađu na izbore pa poput nas uspeli I da sakupe potpise -, kaže Slobodan Vasić.

Druga kojima je osporena lista je GG ”Iskorak” koji su prikupili 1.500 validnih potpisa za 2/3 listu. Izborna komisija je procenila da zbog razlika u nazivu, odnosno skraćenice “GG” umesto punih reči “Grupa građana” lista ne može biti prihvaćena. “Iskorak” je podne listu I u gradskoj opštini Kostolac na potpuno isti način I pod istim uslovima, I ta lista je prihvaćena. Iskorak je već podneo žalbu Upravnom sudu I nadaju se da će prihvatiti njihove razloge da im priznaju listu.

Treća lista koja je najavila žalbu Upravnom sudu je manjinska lista “Stranka pravde I pomirenja-Demokratska partija Makedonaca-Samo pravo za Požarevac I Kostolac-Duško Jović.

M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker