SPREMITE SE: Najbrži presretač na svetu počinje svoj posao (VIDEO)

30.novebra, tri eskadrile MiG-31BM lovaca-presretača su sletele u vazduhoplovnu bazu Tsentralnaya Uglovaya u blizini Vladivostoka kako bi ušle u službu sa ruskom vojskom.

mig-31bm

Novi avion će zameniti Su-27SM i prethodne modifikacije MiG-31 aviona. Prvih 24 modernizovanih MiG-31BM borbenih aviona je dostavljeno ruskoj vojsci u aprilu.

Plan ruskih vazdušno-kosmičkih snaga je da konačno imaju 130 MiG-31BM avione u službi. 12-13 aviona će proći modernizaciju u BM verziju svake godine. Prema rečima zamenika ruskog ministra odbrane Jurija Borisova, posle modernizacije avion može da ostane u aktivnoj službi 40-50 godina.

MiG-31 (Foxhound) je borbeni avion dugog dometa, dvosed, sa velikom brzinom i za velike visine, razvijen na osnovu dokazanog MiG-25 Foxbat presretača. Dizajniran je da presretne i uništi krstaraće rakete, nisko leteće satelite, nevidljive avione i druge vazdušne mete svih vrsta i na svim mogućim visinama, tokom dana ili noći, i u nepovoljnim vremenskim uslovima. MiG-31BM je jedan od samo nekoliko aviona koji su u stanju da presretnu i unište krstareće rakete koje lete na ekstremno niskim visinama. BM nadogradnja bi trebalo da omogući avionim MiG-31 da ostanu u službi do 2030. godine.

Prema rečima kapetana 2. ranga, Vladimira Matveva, potparola Istočne vojne oblasti, borbene sposobnosti aviona su modernizacijom povećane za 2,6 puta. Klasifikovan kao presretač dugog dometa, modernizovani MiG može da uništi i vazdušne i kopnene mete.

Avion pokreću dva D-30DF6 motora razvijajući maksimalnu brzinu od 2.883 km/h na velikoj nadmorskoj visini i oko 1.554 km/h ma maloj nadmorskoj visini. MiG-31 može ići supersonično na srednjim i velikim visinama bez uključivanja komore naknadnog sagorevanja. Može ubrzati do 2.500 km/h. Pri maksimalnoj brzini je brži nego bilo koja slična letelica na svetu, za najmanje 500 km/h. Trajanje supersoničnog leta MiG-31 je ograničeno samo snabdevanjem gorivom.

Njegov borbeni radijus, u zavisnosti od brzine, varira od oko 708 km i 1.448 km.

Tokom vežbi, avion je oborio rekord za najduži konstantni let, provodeći sedam sati i četiri minuta u vazduhu, pokrivajući udaljenost od 8.000 km od sibirskog Krasnojarsk regiona do Astrahanskog regiona u južnoj Rusiji, sa tri procedure za dopunu goriva koje su se izvodile usput.

Zaslon-M kontrola oružja i radarski sistem, razvijeni od strane V. Tihomirov naučno-istraživačkog instituta za instrumentalni dizajn, omogućava povećani detekcioni raspon – skoro 320 km – i raspon napada od oko 280 km. Sistem može da otkrije borbene avione na udaljenosti od 320 km sa sposobnošću da ih angažuje na udaljenosti od 280 km. Nadograđeni radar može pratiti do 24 aviona, a istovremeno angažovati do deset meta u vazduhu. Zaslon-M takođe omogućava korišćenje vazduh-vazduh raketa, pametnih bombi i anti-radijacionih raketa.

Oprema uključuje i sigurnu digitalnu elektronsku konekciju za razmenu informacija. RK-RLDN elektronska konekcija je za komunikaciju sa kontrolnim centrima na kopnu. APD-518 elektronska konekcija omogućava da četiri MiG-31 u letu automatski razmenjuju podatke koje su prikupili sa radara na udaljenosti od 200 km jedni od drugih.

On takođe može uputiti ostale aviona na ciljeve koje je primetio MiG-31BM. Grupa od četiri ovakva aviona može da kontroliše vazdušni prostor linije fronta od 800-900 km. MiG-31BM mogu služiti kao vazdušno rano upozorenje i kontrolni avion oslobađajući A-50 AEW avione za druge misije.

Avion nosi 10 R-37M ili RVV-BD raketa sa operativnim rasponom od 320 km. Opseg je 189 km za nevidljive mete. Raketa je dizajnirana da obori AWACS i druge C4ISTAR avione zadržavajući lansirnu platformu van dometa svih boraca koji bi mogli štiti metu. Može napasti ciljeve na visini izmđu 15-25.000 metara.

Veruje se da R-37M prati svoje ciljeve i sa polu-aktivnim i aktivnim radarskim navođenjem. R-37M takođe može da koristi režim “ispali i zaboravi“ potpuno nezavisno od lansirne platforme. Njena visoko eksplozivna fragmentacija bojeve glave je ogromna – 60 kilograma – i sposobna da kritično ošteti veliki avion. Brzina je neverovatno visoka – oko 7.350 km/h.

U režimu rada vazduh-površina, MiG-31BM može da se koristi za mapiranje terena i napad na kopnene i morske ciljeve korišćenjem širokog spektra vođenih raketa i precizno vođenih bombi.

Može biti opremljen sa protivradarskim raketama Kh-31 i Kh-25, vazduh-površina raketama Kh-59 i Kh-29, vođenim bombama KAB-1500 ili do osam KAB-500 sa televizijskim ili laserskim navođenjem. Maksimalna masa borbenog opterećenja je 9.000 kg.

Sa mogućnošću da preduzme zadatke presretanja dugog dometa, preciznog napada i suzbijanja odbrane, avion je na listi top deset aviona u svetu. MiG-31BM varijanta će formirati kičmu ruske vazdušne odbrane.

TPKNEWS/Webtribune

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker