TEHNOLOŠKI VIŠAK: Racionalizovana i dva bivša direktora!

Bivši direktori JP “Toplifikaija“ i JP “Ljubičevo“ dr Zvonimir Blagojević i Vladan Janković proglašeni za tehnološki višak.

Ministarstvo za lokalnu upravu krajem juna tekuće godine svim lokalnim samoupravama dostavilo je maksimalan broj radnika koji mogu da rade u Javnom sektoru (lokalnoj upravi, lokalnim Javnim preduzećima i ustanovama i socijalnim službama). Krajnji rok da se izvrši racionalizacija bio je 07. decembar. Prema novoj odluci Ministarstva o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme našla su se imena 114 „prekobrojnih“ radnika u javnom sektoru Požarevca. Prethodnom racionalizacijom broj stalno zaposlenih u sistemu lokalne samouprave bio je ograničen na 1.209, dok je novom predviđeno da se taj broj svede na 1.095.

Od trenutka objavljivanja koliko je radnika “višak” među radnicima požarevačkog Javnog sektora zavladala je prava panika i povećana psihoza. Nije bilo nijedno sigurno radno mesto pa su se radnici na razno-razne načine dovijali kako da se ne nađu na tom spisku “za odstrel”. Počela su odmah lobiranja i hvatanja za veze, bilo političke, rođačke ili neke druge, sve u nadi da će im to pomoći da sačuvaju radno mesto. Nakon šest meseci tenzije su splasle, jer se došlo do konačnog spiska prekobrojnih. Među onima koji su, za sada, sačuvali radno mesto zavladalo je olakšanje, a među onima koji su otišli pomešana osećanja. Zadovoljni su bili novopečeni penzioneri i oni koji su uz debelu otpremninu odmah našli uhlebljenje u drugom Javnom preduzeću, kao i oni kojima je do penzije ostalo godinu, dve. Najnezadovoljniji su oni koji su proglašeni tehnološkim viškom i oni su neizmerno besni i ogorčeni, pa najavljuju da će pravdu tražiti pred nadležnim Sudom.

dr Zvonimir Blagojević

Taj rok lokalna samouprava je, i pored brojnih teškoća i različitih prigovora, na vreme ispoštovala. Broj radnika smanjen je na nekoliko načina. Jedan deo njih otišao je u starosnu penziju, drugi na osnovu ispunjenog radnog staža, a ima i nekoliko radnika koji su otišli u invalidsku penziju. Jedan deo radnika je sporazumno, uz odgovarajuću novčanu nadoknadu, čija se visina određivala u zavisnosti od dužine radnog staža stečenom u Javnom sektoru, a maksimalno u iznosu do 8. 000 evra, napustio dosadašnji posao. Najbrojniji su oni koji su proglašeni tehnološkim viškom i koji su uz oderđenu otpremninu, koja je novčano manja od one koji su sporazumno raskinuli radni odnos, napustili posao. Oni pored otpremnine imaju i pravo na novčanu nadoknadu, najduže do godinu dana, od Nacionalne službe za zapošljavanje.

JKP „Vodovod i kanalizacija“ pretrpela je najveći teret racionalizacije jer je otišlo čak 57 radnika. U tom preduzeću enormni višak nastao je zbog partijskog zapošljavaja. Dugi niz godina stranke na vlasti, mahom iz SPS-a ali i drugih vladjućih stranaka, svoje istaknute članove i aktiviste zapošljavale su u tom preduzeću. JKP „Komunalne službe“ su se prve rešila svog “viška”. Šta više, pedesetak radnika, mahom iz gradske čistoće, tok preduzeća htelo je da uz novčanu nadoknadu sporazumno napusti firmu u kojoj su dugi niz godina radili. Ipak, racionalizovano je potrebnih 33 radnika. Iz JP „Toplifikacija“ i JP„Ljubičevo “ otišlo je po deset radnika, dok je iz „Parking servisa“ otišlo nih osam. Zanimljivo je da su bivši direktor “Toplifikacije” dr Zvonimir Blagojević, kao i bivši direktor JP Ljubičevo” Vladan Janković proglašeni tehnološkim viškovima i koji moraju da napuste preduzeća u kojima su dugi niz godina rukovodili. U ustanovama je manji broj radnika proglašen viškom: u biblioteci „Ilija M. Petrović“ četvoro, u Centru za kulturu troje, u Narodnom muzeju i Istorijskom arhivu po jedan, i njma je raskinut radni odnos na osnovu pomenutih kriterijima.

Vladan Janković

Jedan od radnika koji je proglašen za “višak” smatra da je to učinjeno iz lične netrpeljivosti direktora prema njemu i da je racionalizaciju iskoristio da ga se reši.

– Neće moći ovako da se završi. Posle 30 godina radnog staža neću da završim na ulici zbog “šefa“ direktora koji me mrzi. Otpremnina će se potrošiti a šta ću onda do penzije? Kako ću i sa čime da je dočekam? Sigurno da ću da tužim firmu. Ići ću sve do Strazbura-ogorčen je ovaj radnik koji, i pored toga što je ostao bez posle nije hteo da mu pomenemo ime, plašeći se da mu neko ne zameri.

Drugi otpušteni radnik smatra da je za tehnološki višak proglašen zbog političkih razloga. On kaže da je ogorčen zbog selektivnog pristupa i zbog toga što je jedan radnik, inače tast jednog kostolačkog direktora i moćnog “naprednjaka” nakon sporazumnog raskida radnog odnosa i otpremnine od 8.000 evra, već sutradan u jednom kostolačkom izdvojenom preduzeću dobio posao na rukovodeće mesto.

Mehanizacija vodovoda

– Gde je tu Pravda? Uzme čovek 8. 000 evrića i odmah se zaposli za još veću platu i privilegije u drugom Javnom preduzeću. Šta više, iz toga javnog preduzeća pre pet godina, isto tako, uzeo je otpremninu i zaposlio se u isto preduzeće iz koga je sada uz, još veću, otpremninu otišao. Šta ću kada mu je zet direktor kostolačkog značajnog Javnog preduzeća i funkcioner “SNS-a”- pita se “ojađeni”prekobrojni radnik.

Prvi krug sage oko racionalizacije u požarevačkom javnom sektoru je završen, ali, po svemu sudeći nije okončan. Konačan sud o tome daće nadležni Sud kada razmotri sve tužbe nezadovoljnih radnika. Do tada, kako kaže jedan radnik koji je već napisao tužbu: “Ćeraćemo se još”.

TPKNEWS/Momčilo Veljković

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker