POLITIČKI PREVARANTI: Nude državljanstvo Rumunije za učlanjenje u stranku!

Politički prevaranti, određeni pripadnici rumunske nacionalne manjine, od ranije poznati građanima Vršca, pokrenuli su osnivanje nove organizacije koja članstvo traži među rumunskom nacionalnom manjinom.

rumunija-zastava

Osnovno obećanje novim članovima, koje je ordinarna laž, jeste sređivanje rumunskog državljanstva za Rumune koji žive u Srbiji.

Određeni pripadnici rumunske nacionalne manjine, čija je životna opsesija da budu bitan politički faktor i da tu poziciju ponovo koriste za ucenjivanje većine zarad ličnih interesa, podgrevaju priču koja apsolutno nema osnova. Famozna državljanstva nude u zamenu za članstvo u novoj stranci, čiji će lider, kako nezvanično saznajemo, biti dr Jon Sfera.

Dr Sfera je poznat po problemima koje je stvarao u prekograničnim projektima koje je sa partnerima iz Rumunije sprovodila vršačka Bolnica, po lažnom predstavljanju i neutemeljenim pričama o ličnim poznanstvima sa političarima u Rumuniji. A bajka o mogućnostima dobijanja rumunskog državljanstva za Rumune u Srbiji prepričava se duže od decenije. I baš u ovom obliku, konstantno “samo što nije”, dugo služi isključivo pojedincima za političke svrhe, a najviše šteti upravo rumunskoj nacionalnoj manjini.

U Gradu Vršcu, rumunska nacionalna manjina na rumunskom jeziku može da se školuje od vrtića do sticanja visokog obrazovanja. Takođe, rumunski jezik je jedan od službenih jezika.

Podsećamo da je upravo dr Sfera pripadao političkoj grupaciji koja je pre nešto više od 10 godina ukinula rumunski jezik kao službeni. Toliko o iskrenosti u zalaganju za zaštitu prava rumunske nacionalne manjine, prava koja pojedinci najviše ugrožavaju nepotrebnim nacionalističkim pričama koje nemaju veze sa očuvanjem kulturnog i istorijskog nasleđa i identiteta jedne manjine u Srbiji.

Premijeri Srbije i Rumunije Aleksandar Vučić i Dačijan Čološ ocenili su nedavno u Temišvaru da Srbija kvalitetno vodi računa o rumunskoj nacionalnoj manjini i da radi na rešavanju određenih problema s kojima se Rumuni u Srbiji suočavaju.

U Vojvodini ima 11 opština u kojima rumunsko stanovništvo čini više od jedan odsto stanovništva, a najviše u opštini Alibunar, gde čine 26.4 odsto. Prema ocenama zvaničnog Beograda i Bukurešta, oni su gotovo sasvim zadovoljni i nema nikakvih problema. U istočnoj Srbiji ima nesuglasica u stavovima, pre svega zbog odnosa dve crkve. Vučić je istakao da i tu stvari počinju da se rešavaju i naglasio da će Srbija omogućiti svima da uče rumunski.

– Razgovarali smo o rumunskom jeziku, o nastavnicima koji uče decu rumunskom jeziku, udžbenicima u Srbiji, studentima… Zato ćemo na taj prostor, ukoliko premijer Rumunije bude zainteresovan, moći da odemo zajedno i neke od udžbenika da podelimo ili da uzmemo deo nastavnika iz Rumunije jer imamo nedostatak nastavnih kadrova za standardizovani rumunski jezik, rekao je Vučić.

TPKNEWS/evršac

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker