OSKRNAVLJENA “SRPKINJA”: Nepoznati vandali na Božić srušili spomenik poznatoj srpskoj pesnikinji (FOTO)

Drugog dana Božića radnici požarevačkog Centra za kulturu bili su šokirani prizorom koji ih je zadesio kada su došli na posao.

Aleksandar Lukić sa oskrnavljenom bistom/Foto: M.Veljković

Radnica ove ustanove kulture, Tina Leposavić prva je primetila da je u Sunčanom parku oštećen spomenik koji je podignut poznatoj srpskoj pesnikinji Milici Stojadinović Srpkinji. Ona je fotografisala postolje na kojem je bila pesnikinjina bista i samu bistu odvaljenu od postamenta koja je bila bačena u jednom žbunu, tridesetak metara od postolja. O tome je obavestila svoje kolege koji su bistu uneli u hodnik CZK-a i o svemu ovome obavestili policiju, koja je izašla na lice mesta i napravila uviđaj.

Urednik programa u CZK, Aleksandar Lukić koji je 1995. godine učestvovao u realizaciji postavljanja spomenika poznatoj srpskoj pesnikinji šokiran prizorom koji je zatekao uzbuđenim glasom kaže da je ovaj vandalski čin počinjen od strane mrzitelja umetnosti i posebno naglašava da je vandale, verovatno, izritirao pesnikinjin nadimak „Srpkinja“.

– U Božićnoj noći kada se slavi najveći hrišćanski praznik neljudi i nekrsti oskrnavili su spomenik velikoj srpskoj pesnikinji Milici Stojadinović Srpkinji. Lično ne verujem da su to učinili kradljivci sekundarnih sirovina koji bi bronzanu bistu pretopili i prodali, jer da su to oni učiili, oni bi bistu i odneli. Niti je ovo urađeno iz obesit, jer da je bila obet bista bi bila bačena pored postolja, a ne odneta 30 metara dalje i bačena u grmlje da se ne vidi. Lično smatram da je to urađeno namerno i planski iz razloga što je Miličin nadimak „Srpkinja“ i da je to izritiralo vandale da urade. Vandali su bistu u grmlje bacili simbolizujući da joj je tu mesto u zapećku, a ne na vidnom u Sunčanom parku. To je izraz i poruka njihovog ludila punog mržnje protiv umetnosti i pesnikinje zvučnog nadimka – naglasio je Lukić i dodao da se nada da će policija brzo otkriti počinioce ovog gnusnog dela u šta će im pomoći snimci sa sigurnosnih kamera sa objekata CZK-a i zgrade Višeg suda.

M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker