ŽUTA KIŠA U VELIKOM GRADIŠTU: Vetar doneo pesak iz Sahare (FOTO)

U Velikom Gradištu je pala takozvana “žuta kiša”, za koju u Hidrometeorološkom zavodu Srbije kažu da je uobičajena pojava koja ne šteti zdravlju građana.

Foto: Facebook

Gradištanci su danas ostali neprijatno iznenađeni žutom kišom koja je donela prašinu. S obzirom na situaciju da je Veliko Gradište već godinama u problemu zbog otrovne prašine koju vetar donosi iz jalovine preduzeća „Nova Moldova“ iz Rumunije,  mnogi su se zapitali da li je prašina opet došla odatle. U RHMZ su za TPKNEWS potvrdili da je ipak reč o saharskom pesku u padavinama.

Foto: Facebook

Kiša obično spere prljavištinu i osveži, ali slaba kiša koja od jutros povremeno pada u Gradištu donela je saharski pesak. To je stvorilo neprijatnosti građanima jer se čestice zadržavaju na površinama, vozilima i odeći.

Odmah su krenula nagađanja po društvenim mrežama da li je reč prašini koju vetar već godinama donosi iz jalovine preduzeća „Nova Moldova“ iz Rumunije.

Istina je, međutim, da smo trenutno u oblaku čestica koja su južna vazdušna strujanja podigla sa severa Afrike. Pesak i prašina iz Sahare iznad našeg područja biće danas i sutra, dok se od srede očekuje da će se premestiti dalje, rečeno je TPKNEWS-u u RHMZ.

Foto: Facebook

Do tada pokušajte da izbegnete otvoreni prostor tokom kiše. Već u noći između utorka i srede dolazi „čista“ kiša koja će padati dovoljno dugo da ispere talog koji će se stvoriti danas i sutra. Nakon toga očekuje nas period lepog vremena, a ono što je najvažnije, bez košave.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker