SAKRIVENO OD OČIJU JAVNOSTI: Ministar policije Ivica Dačić širi svoj kamenolom u Kučevu?!

Kamenolom nadomak Kučeva je počeo da radi 2012. godine. Po kučevačkoj varoši se priča da je Novica Janoševič dobio 100.000 evra da bi opština dozvolila da se instalira drobilica u pogonima bivšeg ŠIK Kučevo. Navodno, Janošević je taj novac trebao da podeli sa tadašnjim predsednikom opštine Zoranom Milekićem i predsednikom SO Kučevo Dragoslavom Mratićem, međutim, Janošević umesto da podeli novac sa Milekićem i Mratićem, navodno je kupio stan u Beogadu. Inače, vlasnik firme ”ABM International” smatran je za veoma opasnog čoveka, dok drugi kažu da je to kamenolom Ministra policije Ivice Dačića.

Foto: Screenshot/Tanjug

Sakriveno od javnosti u saradnji sa aktuelnom vlašću u Kučevu, preduzeće ”ABM International” d.o.o sa Palića proširilo je svoje eksplotaciono polje, sledi nastavak uništavanja poljoprivrednog i šumskog zemljišta, zagađenje reke “Ponornice” i iseljenje domaćinstva koja se nalaze u eksplotacionom polju i blizu granica eksplotacionog polja u ataru sela Ravnište i Ceremošnja. Posledice njihove delatnosti već trpe stanovnici Kučajne, Bukovske, Ravništa, Ceremošnje, Neresnice i Kučeva kako u saobraćaju tako i u nesnosnoj buci i prašini.

Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije je 15. maja ove godine obevestilo javnost i zainteresovane organe i organizacije da je nosilac projekta, preduzeće “ABM International” d.o.o, Horgoški put 158, Palić, podnelo Ministarstvu zaštite životne sredine Zahtev za određivanje obima i sadržaja Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta eksploatacije mermera, mermerisanih krečnjaka i krečnjaka kao karbonatne sirovine iz ležišta ”Ponorac”. Zainteresovana javnost može da izvrši uvid u sadržinu zahteva svakog radnog dana od 11 do 14 časova u prostorijama Ministarstva zaštite životne sredine u Beogradu, Omladinskih brigada 1, soba 428, kao i na sajtu ministarstva, dostavi svoje mišljenje u roku od 15 dana od dana objavljivanja tog obaveštenja.

Potporu za izradu Studije dala je Skupština opštine Kučevo na održanoj sednici 30. juna prošle godine, gde je doneta Odluka o izradi Plana detaljne regulacije za površinski kop na lokalitetu “Ponorac” u KO Ravnište i KO Ceremošnja.

Screenshot

Studija o proceni uticaja na životnu sredinu ležišta “Ponorac” obuhvata površinu od 18,2 hektara u kojoj se nijednog trenutka ne konstatuje da se u eksplotacionom polju nalazi domaćinstvo porodice Paunović a pored same linije graničnog polja domaćinstvo porodice Branković kao i niz drugih domaćinstava koja su vazdušnom linijom veoma blizu. Prirodni fenomen, reka “Ponornica” koja meštanima služi kao pojilo za stoku, prolazi kroz eksplotaciono polje i ponire ispred pećine Ravništarka. Tu je i Bisina pećina koja je totalno uništena od strane “ABM International” a stalagmiti i stalktiti iz pećine su završili kao ukrasi u dvorištima lokalnih domaćina.

Tamo gde su nekada meštani napasali svoja stada, obrađivali njive i sekli ogrev za zimu posle aktivnosti “ABM International” ostala je pustoš. Uticaj drobljenja kamena najbolje osećaju građani Kučeva koji žive sa svakodnevnom bukom, udišući kamenu prašinu koja dolazi iz pogona ove kompanije, čiste je sa svojih krovova, automobila, veša, voća, povrća… Pitanje je da li ovo preduzeće uopšte ima dozvolu za preradu kamena u Kučevu a i ako ima najverovatnije je dobijena u nekom ugostiteljskom objektu jer niko stručan ne bi dozvolio da se drobi kamen tik pored stambenih zgrada. Posledice njihovog rada mogu se videti u svim godišnjim dobima, danju i noću, pogled sa okolnih brda jasno pokazuje maglu prašine nad Kučevom čak i kada je sunčan dan nezavisno od godišnjeg doba.

Ministarstvo zaštite životne sredine je već odobrilo isfingiranu Studiju, na građanima, kompanijama, ekološkim aktivistima, ekološkim udruženjima i široj stručnoj javnosti je da iznesu svoje primedbe na sadržinu Studije u kojoj je gomila podataka namerno izostavljena a direktno utiču na očuvanje zdravlja ljudi, domaćih i divljih životinja i prirodnog okruženja na tom područiju.

Ukrasi iz Bisine pećine/Foto: I.M.S.

Najveće iznenađenje jeste na sajtu Turističke organizacije opštine Kučevo, gde se u turističkoj ponudi kao “Podzemno blago” nudi poseta “Bisinoj” pećini koja je u međuvremenu totalno uništena zahvaljujući iživljavanju kompanije “ABM International”. U bliskoj budućnosti slična sudbina čeka i pećinu Ravništarka koja je zbog oštećenja jedva ponovo puštena u rad. Toliko pominjani razvoj turizma u opštini Kučevo od strane vlasti je gotovo nemoguć pod takvim uslovima.

To što se događa u opštini Kučevo moguće je samo pod sadašnjom korumpiranom naprednjačkom vlašću koja je tu da uz određenu napojnicu žmuri i pravi se da ne vidi šta se radi. Još ako iza njih stoji vlasnik kompanije sa Palića, čovek koji građanima zbog toga što brinu za svoju bezbednost, preti hapšenjem, vezama u policiji i državnoj bezbednosti, sve izlazi iz granica zakonitosti.

(Mile Sova)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. o kakva crnoj eksploataciji pišete!?
    …pa ljudi moji, ooo narode moj…tamo se godinama obavljaju isključivo istražni radovi…a sva sirovina je poslata u svecki priznate labaratorije na analizama…ako men neverujete pitajte brata lopova .

    ček sam da krene kopanje sa druge strane Đule…ima za koju godinu da se spoji kamenolom od Kučeva – sve do Žagubica

    ko se nije iselio, neka se polako pakuje jer termiti nemaju meru, još se nisu zasitili

    dabogda skončali gladni i žedni…

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker