EU ZA KULTURNO NASLEĐE I TURIZAM: Arheološko brdo u okviru Golubačke tvrđave otvoreno za posetioce

Park Arheološko brdo u okviru Golubačke tvrđave zvanično je otvoren za posetioce. Otvaranju je prethodila revitalizacija Spoljnog dvorišta tvrđave u vrednosti od 556.650 evra, u okviru projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam koji zajednički finansiraju Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ, a sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Arheološko brdo u okviru Golubačke tvrđave otvoreno za posetioce/Foto: TPKNEWS

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva poručila je na otvaranju da je Evropa naša zajednička kuća u kojoj smo uvek zajedno živeli, delili zajedničku istoriju, po kojoj putujemo istim putevima i plovimo istim rekama.

– Sedam vekova burne istorije Golubačke tvrđave ilustruje upravo da je istorija Srbije – istorija Evrope, kao i da nasleđe Srbije – evropsko nasleđe. Srećni smo i ponosni što zajedno sa našim partnerima iz Nemačke i Austrije finansiramo ovaj projekat, kako bismo zaštitili našu zajedničku kulturu i nasleđe u Srbiji – , istakla je Halačeva i dodala da se nakon rekonstukcije Golubačke tvrđave od pre nekoliko godina, danas upotpunjuje njen turistički potencijal.

Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji/Foto: TPKNEWS

Šef razvojne saradnje Ambasade Nemačke u Srbiji Kristijan Šiling rekao je da projekat revitalizacije Golubačke tvrđave predstavlja jedan od primera najbolje prakse saradnje između Delegacije Evropske unije i ostalih država članica EU.

– Pri realizaciji ovakvih projekata od izuzetnog značaja je komunikacija i kooperacija sa lokalnom zajednicom, korisnicima projekta, jer tako dobijamo povratne informacije na osnovu kojih možemo da prepoznamo i iskoristimo potencijal za razvoj u sektoru turizma – , naglasio je Šiling i dodao da činjenica da je prošle godine 200.000 ljudi posetilo Golubačku tvrđavu, samo potvrđuje njen veliki potencijal, kojoj se i on lično, kao i brojni posetioci iz Srbije i inostranstva rado vraćaju.

Kristijan Šiling, šef razvojne saradnje Ambasade Nemačke u Srbiji/Foto: TPKNEWS

Dunja Đenić, pomoćnica ministra u Ministarstvu za turizam i omladinu istakla je da posebnu vrednost Podunavlju daju upravo srednjovekovne tvrđave među kojima je Golubačka tvrđava. Zahvalila se Evropskoj uniji i nemačkoj Vladi koji su prepoznali značaj ulaganja u revitalizaciju, očuvanje, unapređenje i prezentaciju kulturnog nasleđa upravo ovog kraja.

– Podunavlje je nesumnjivo jedan od najznačajnijih turističkih potencijala Srbije i nedovoljno iskorišćen. Nadamo se da ćemo kroz ovaj projekat, kroz dodatna ulaganja, nadamo se da će ih biti i ubuduće, moći da u potpunosti stavimo u funkciju i Podunavlje i čitav tok Dunava koji prolazi kroz Srbiju – napomenula je Đenić.

Dunja Đenić, pomoćnica ministra u Ministarstvu za turizam i omladinu/Foto: TPKNEWS

Prisutne je pozdravila i direktorka Golubačke tvrđave Iskra Maksimović prilikom čega je izjavila da je projekat revitalizacije, odnosno završavanje spoljašnjeg kompleksa Tvrđave značio nova arheološka iskopavanja čime je formirana staza i omogućen pristup tvrđavi.

– Planiramo da radimo konzervaciju pokretnog materijala koji je pronađen i da razmišljamo o prezentaciji. To je za nas značajno – dodala je ona.

Iskra Maksimović, direktorka Golubačke tvrđave/Foto: TPKNEWS

Projekat je nastavak procesa revitalizacije Golubačke tvrđave i započeo je arheološkim iskopavanjem parka oko Spoljašnjeg bedema u martu 2023. godine. Tokom arheoloških iskopavanja došlo je do značajnih otkrića – dve krečnjačke peći i dve zgrade koja su najverovatnije bile radionice. Građevinski radovi su trajali do decembra 2023. godine i u potpunosti su izmenili buduću prezentaciju i interpretaciju arheološkog parka Golubačke tvrđave, čemu će posetioci moći da posvedoče i dožive njegov originalni srednjovekovni izgled.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker