EU NASTAVLJA SA PODRŠKOM: Za rekonstrukciju golubačke tvrđave još dodatnih dva miliona evra

Nadležne institucije Evropske unije nastavljaju pružanje podrške za detaljnu restauraciju atraktivnog fortifikacijskog utvrđenja na ulazu u Đerdapsku klisuru, pa je za tu namenu izdvojeno još dva miliona evra radi završetka radova.

Inače, rekonstrukciju Golubačke tvrđave EU je već sa 6,5 miliona evra finansirala iz svojih pretpristupnih fondova od kojih Srbija svake godina dobija donacije u vrednosti oko 200 miliona evra.

Golubačka tvrđava je nezaobilazna stanica na putu kroz istočnu Srbiju. Mnogo ljudi iz zemlje, ali i inostranstva, posetilo je ovu srednjevekovnu tvrđavu iz 14. veka. Do pre tri godine tvrđava je izazivala u isto vreme dve potpuno oprečne reakcije: očaranost svojom jedinstvenošću i lepotom i razočaranost stanjem u kom se nalazila. Smeštena na desnoj obali Dunava, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, tvrđava je vapila za obnovom.

Zidine, kule i kamena stepeništa su bile u dosta dobrom stanju, ali su drveni spratovi i stepenice istruleli i pretvorili se skoro u prah; viši spratovi su bili skroz urušeni, a daske na podu i grede koje ih drže trule i opasne za kretanje.

Evropska unija je prepoznala kulturni i istorijski značaj Golubačke tvrđave i uložila 6,5 miliona evra u njenu rekonstrukciju. Obnova je trajala od septembra 2014. do maja 2016. godine. Izgrađena je obaloutvrda, izmešten je saobraćaja iz tvrđave i sagrađen tunel, kao i obilaznice, a potom su izgrađeni i moderni centar za posetioce i pristanište za brodove.

Centar za posetioce ima i komercijalne sadržaje kao što su amfiteatar sa 250 mesta, restoran, dodatni sadržaji. Svakako će biti iznenađenje svima koji dugo nisu bili u Đerdapskoj klisuri da vide ovu našu “lepoticu” umivenu i doteranu kao što joj i priliči. A kojih nije malo, upravo zbog obnovljene tvrđave i unapređene infrastrukture, po navodima iz Javnog preduzeća “Golubački grad”, sve je veći broj domaćih i stranih turista koji posećuju ovaj turistički kompleks.

Kompletna rekonstrukcija i restauracija Golubačkog grada trebalo bi da bude završena do kraja 2018. godine.

TPKNEWS/Danas

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker