DO 14 FEBRUARA: Izložba plakata u Gradskoj galeriji savremene umetnosti u Požarevcu

U Gradskoj galeriji savremene umetnosti u Požarevcu, do 14. februara otvorena je izložba „Redesign of Yugoslav Design” Zoran Kardula iz Makedonije.

Izložba plakata Zorana Kardule/Foto: M.V.

Postavka se sastoji od 80 plakata, za čiju je izradu autor inspiraciju našao u jugoslovenskoj pop kulturi. Kako je istakla kustos izložbe, Julija Bašić, izložba predstavlja nastavak umetnikove borbe za valorizaciju dominantnih kulturnih formacija jugoslovenskog dizajna, pre svega grafičkog i produkt dizajna, uz beleženje monumentalnih brutalističkih ostvarenja i spomeničkog nasleđa na prostoru bivše Jugoslavije.

– Društveno angažovani grafički dizajn kakav nam u redizajniranom obliku nudi Zoran Kardula slavi kako art deko turističke mape i brošure iz tridesetih godina XX veka, minimalističke plakate nastale na izvorištu Bauhausa i ruske avangarde iz pedesetih, te subverzivna, agitaciona, reklamna i politička grafička rešenja iz zlatnih šezdesetih sve do osamdesetih godina prošlog veka – istakla je Bašić.

Zoran Kardula je po obrazovanju diplomirani inženjer elektrotehnike, po struci grafički dizajner, ali još je poznatiji sam kao društveni aktivista. Njegovu izložbu u Požarevcu organizuje „Art Distrikt“, uz podršku lokalne samouprave.

M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker