Rukovodstvo opštine Žabari svojim radom opravdali poverenje građana

Ove godine realizovani brojni projekti iz oblasti infrastrukture, školstva i socijalne zaštite, uz veliku pomoć i podršku Vlade Srbije.

Jovan Lukić, predsednik opštine Žabari/Foto: M. V.

Rukovodstvo opštine Žabari privodi kraju još jednu uspešnu poslovnu godinu, u kojoj su realizovani svi planirani projekti. Prema rečima Jovana Lukića, predsednika opštine, među prioritetima bila je izgradnja neophodne infrastrukture. „Sredstvima iz budžeta asfaltirani su putevi u naseljima: Oreovica, Svinjarevo, Viteževo – put za Dubnicu i potes Trmčar, Porodin, Simićevo i Vlaški Do ukupne dužine oko 2 kilometra u vrednosti od oko 17 miliona dinara“, navodi Lukić.

U toku je asfaltiranje Omladinske ulice sa platoom u centru Aleksandrovca, Jug Bogdanove i Partizanske ulice u Vlaškom Dolu, deo Smederevske ulice sa platoom do ulice Kneza Miloša u Žabarima i lokalnog puta u Tićevcu, u vrednosti od oko 8,5 miliona dinara. Gotova je projektna dokumentacija za rekonstrukciju i adaptaciju zgrade Centra za socijalni rad. Sredstva su obezbeđena od Kancelarije za javna ulaganja, a raspisivanje tendera za izvođenje ovih radova očekuje se do kraja godine.

Obavljena je i revitalizacija atarskih puteva u Vlaškom Dolu i Viteževu vredna oko 5,5 miliona dinara, kao i zimsko i letnje održavanje lokalnih puteva i ulica. Izvršene su i tekuće popravke i održavanje objekata po mesnim zajednicama u vrednosti od oko 6 miliona. Među ovim radovima su: sanacija Domova kulture u Tićevcu i Viteževu, održavanje putne infrastrukture, čišćenje i prokopavanje bujičnih potoka, sanacija lokalnih deponija, postavljanje klupa u centru Žabara i održavanje ulične rasvete.

„Nakon posete predsednika Republike Aleksandra Vučića opštini Žabari, uspeli smo da obezbedimo sredstva i realizujemo projekte asfaltiranja ulica u naseljima: Aleksandrovac, Simićevo, Žabari, Četereže, Brzohode, Porodin, kao i put Četereže – Sibnica na kome sam posebno insistirao, jer je od strane građana prepoznat kao gorući problem za oba naselja a obećavan je od strane predhodnih vlasti i lokalnih funkcionera godinama unazad. Ukupna dužina ovih deonica iznosi 5,6 kilometara a ukupna vrednost radova je oko 69 miliona dinara“, ističe Lukić.

Zgrada SO Žabari/Foto: M. V.

U saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje Požarevac, JKP „Komunalac“ Žabari realizovao je i ove godine program javnih radova. Na radovima je angažovano 5 lica sa teritorije opštine Žabari a projektom je obuhvaćeno uređivanje vodoizvorišta i bazena za vodosnabdevanje, prilaz „mokrom polju“, pijačni prostor u Žabarima i Aleksandrovcu. Urađeno je i prespajanje priključka starog na novi vod za vodosnabdevanje kod osnovne škole u Aleksandrovcu, kao i zamena starih pumpi, novim potapajućim na vodoizvorištima u naseljima Vlaški Do i Oreovica.

Do kraja godine uslediće tender za kompletnu sanaciju i adaptaciju matične škole u Žabarima što podrazumeva završetak izgradnje fiskulturne sale, atletske staze, parkinga, uređenje aneksa škole i kompletnog enterijera u vrednosti od preko milion evra. I ove godine potpisan je ugovor za sufinansiranje mera populacione politike u okviru kojeg su nabavljena dva televizora i dva klima uređaja za čekaonice na dečijem odeljenju u Domu zdravlja Žabari kao i jedno terensko vozilo za službu patronaže, ukupne vrednosti 1.780.000 dinara.

„Možemo da se pohvalimo odličnom saradnjom sa Vladom Republike Srbije kao i njenim resornim ministarstvima, posebno sa Kancelarijom za javna ulaganja, preko koje smo realizovali projekte od velike važnosti i značaja za sve građane opštine Žabari, Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije i drugima. Posebno bih istakao kao veoma važno da je opštinu Žabari po prvi put od njenog osnivanja posetio najviši državni zvaničnik predsednik Republike Aleksandar Vučić“, rekao je Lukić.

U toku je realizacija projekata asfaltiranja Omladinske ulice sa platoom u centru Aleksandrovca, Jug Bogdanove i Partizanske ulice u Vlaškom Dolu, deo Smederevske ulice sa platoom do ulice Kneza Miloša u Žabarima i lokalnog puta u Tićevcu u vrednosti od oko 8,5 miliona dinara. Izrađena je projektna dokumentacija za rekonstrukciju i adaptaciju zgrade Centra za socijalni rad. Sredstva za ovu namenu obezbeđena su od Kancelarije za javna ulaganja a raspisivanje tendera za izvođenje ovih radova očekuje se do kraja godine.

„Posebnu pažnju usmeravamo na decu, pa tako za svako rođeno dete isplaćujemo 15.000 dinara. Uručili smo i 61 auto sedište za bebe rođene prošle, i u prva tri meseca ove godine. Đaci od 1 do 4 razreda imaju besplatnu užinu, a osnovci i srednjoškolci besplatan prevoz. Daju se pokloni za prvake, odlične učenike, „vukovce“, đake generacije i nagrađene na takmičenjima, a oko 2,2 miliona dato je kao pomoć porodicama učenika i studenata“, navodi Lukić. Odrađene su sanacije u svim školama i za sada obe matične škole rade sa svim izdvojenim odeljenjima, iako je iz godine u godinu sve manje dece.

Centar Žabara/Foto: M. V.

„Imaju u vidu sve što je urađeno u ovoj kao i predhodnim godinama, smatram da smo uspeli da realizujemo sve zacrtane ciljeve i nadam se da ćemo poverenje građana i u narednom periodu opravdati još boljim rezultatima. I u narednoj godini baziraćemo se prvenstveno na infrastrukturne projekte za koje smatramo da su od izuzetnog značaja za život naših građana, a vezani su projekte iz oblasti putne infrastrukture, vodovododne i kanalizacione mreže kao i druge kojima će se olakšati život građanima u našoj opštini“, poručuje Lukić.

MANJAK KADROVA

„Imamo problem sa manjkom kadrova u opštinskoj upravi, jer nam je dosta radnika otišlo u penziju, a zbog zabrane zapošljavanja ne možemo da zaposlimo nove. Mada i sa tim manjkom trudimo se da posao ne trpi i da sve bude završeno u predviđenim rokovima“, rekao je Lukić.

DONACIJA

U saradnji sa Ujedinjenim nacijama, započet je projekat pomoći deci i omladini sa invaliditetom, vredan 78.525 evra, od čega opština daje 12.240 evra. Radovi su pri kraju, a prostor je odlukom SO Žabari dat na korišćenje Udruženju osoba ometenih u razvoju „Ključ“, u kome će raditi dnevni boravak za decu ometenu u razvoju.

IZBEGLICE

Izgrađena je zgrada za 12 porodica izbeglih i raseljenih iz BiH i Hrvatske od 700 kvadrata, u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice. Opština je platila spoljno uređenje i izgradnju kablovskog voda, u vrednosti od oko 3 miliona dinara. Ova zgrada privedena je nameni i uskoro će biti predata na korišćenje.

POMOĆ STARIMA

Veliki je odliv ljudi koji odlaze u inostranstvo, pa postoji veći broj staračkih domaćinstava, kojima je potrebna pomoć. „Obezbeđena su sredstva za uslugu Pomoć u kući odraslim i starim licima u vrednosti od 8 miliona dinara, gde je upošljeno 13 lica. Ovu uslugu koristi 90 odraslih i starih osoba u 12 sela“, kazao je Lukić.

M. Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker