LAŽ, BIZNIS I PREVARA! Da li je Azil u Požarevcu zaista Meka i Medina za životinje?!

Prihvatilište u Požarevcu može da zbrine do 150 pasa i od 20 do 25 mačaka u zavisnosti od starosti. Zoran Milojković, šef Službe Zoohigijena kaže da je u prihvatilištu sve u redu, da cvetaju ruže, teče med, ali istinita situacija u prihvatilištu je sledeća – udomljenih pasa nema, dok je volonterima zabranjen prilaz do prihvatilišta, a o oglasima napuštenih pasa nema govora.

Zoran Milojković, šef Službe Zoohigijena Požarevac/Foto: Screenshot/Sat TV

Ako neko želi da uđe u Prihvatilište, mora prethodno da se najavi Milojkoviću, upravniku Prihvatilišta, kako bi sve isfingirao I kako bi na prvi pogled Prihvatilište u prvom redu delovalo savršeno.

– Ako neko želi da udomi psa ili da ga izvuče iz šinteraja, nema mogućnosti da uđe u prostorije gde borave zaposleni mrzitelji životinja, već kompletnu dokumentaciju moraju da čekaju ispred kapije šinteraja – kažu iz požarevačkih udruženja.

Kako navode iz ovih udruženja, standardna procedura za udomljavanje pasa i mačaka nalaže da troškove čipovanja, sterilizacije i vakcina protiv besnila snosi prihvatilište.

– “Prihvatilište za pse I mačke” u Požarevcu ne vakciniše, ne čipuje, ne steriliše ženke i ne kastrira mužjake, ne klasira pse po polu, starosti, karakteru, zdravstvenom stanju, ne leči bolesne životinje, ne čisti životinje od unutrašnjih i spoljnih parazita i ne dezinfikuje prostor gde životinje borave, čime krše sve članove Pravilnika o Prihvatilištima – , kažu iz požarevačkih udruženja, i dodaju da “Prihvatilište za pse I mačke” u Požarevcu kučiće vakciniše protiv besnila i čipuje onog trenutka kad se pojavi udomitelj, a da pri tome ni jednom psu ne rade testove na bolesti, i svaku uslugu naplaćuju 500 dinara.

Trenutno se u šinteraju nalazi 18 pasa pa se građani pitaju, šta se dogodilo psima koji su nahvatani tokom proteklih meseci.

Građani Požarevca, ljubitelji životinja, udruženja Grada Požarevca zahtevaju da upravnik Zoran Milojković podnese ostavku ili da da otkaz zbog dugogodišnjeg zlostavljanja i ubijanja. Očito, da je u “Prihvatilištu za pse I mačke” u Požarevcu, najvažnije da se prime dobre plate, da se prikupe glasači, a za te usluge Grad Požarevac izdvaja za specijalizovane usluge 73.772 evra ili 8.631.324 dinara.

– “Azil u Požarevcu, Meka I Medina za životinje”, je potpuna laž, a I prostor za životinje se na minus stepeni pere ledenom vodom. Upravnik Zoran Milojković za režimske medije izjavljuje, da vlasnici koji tokom godišnjih odmora nemaju gde da ostave svoje ljubimce, mogu da ih ostave u Prihvatilištu. Međutim, građani koji su ostavili svoje ljubimce u ovom Prihvatilištu, dobro znaju da po povratku sa godišnjeg odmora nisu dobijali istog psa, dobili su psa sa parvom, koronom, srčanim crvom I mnogim drugim boleštinama – , tvrde iz požarevačkih udruženja.

Iz ovih udruženja tvrde da je sve laž da “Prihvatilište za pse I mačke” u Požarevcu radi izuzetno dobro, i da poseduje najsavremeniju opremu.

– Aktivnosti na terenu, tj. “besumično” hvatanje pasa obavlja se predviđenom dinamikom, svakodnevno, pa s toga tražimo odgovor gde su psi. Pored vozila čija je raznolika namena, ali najpre hvatanje pasa lutalica, s obzirom da ne postoje psi lutalice, postoje napušteni psi, zaposleni u ovom preduzeću, lažu da su izvršili u ovom zimskom periodu zamenu slame kao tople prostirke, pranje I dezinfekciju svih
jedinica gde su psi I da su postavljanje nove slame – , navode iz požarevačkih udruženja.

– “Vode I hrane ima dovoljno u svakom trenutku” kaže šef Službe Zoohigijene Zoran Milojković. Splačine se dobavljaju iz Kazneno popravnog zavoda “Zabela” koje se plaćaju iz budžeta grada u vrednosti od 73.772 evra, čak i unapred kako bi se predupredili vremenski nepovoljni uslovi, jer očito da “psi lutalice” jedu hranu koju zaposleni bacaju preko fekalija, jer nisu čuli da postoje činije, kao što nisu čuli da postoje granule, konzerve, vitamini… – , kažu iz požarevačkih udruženja.

Aktivnosti zaposlenih u “Prihvatilištu za pse I mačke” Zoohigijene vezani su za Grad Požarevac I Gradsku opštinu Kostolac I svaka vrsta prijave od strane građana koji su uznemireni ili ugroženi “psima lutalicama” mogu da pozovu šinteraj, a ukoliko je potrebno prijaviti van radnog vremena, treba pozvati najpre policiju koja će nakon poziva intervenisati.

– Pozivamo gradonačelnika da reši ovo nehumano, prljavo, zaraženo “Prihvatilište za pse I mačke”, da ne troši novac iz budžeta grada za neradnike, lenčuge, mrzitelje životinja. U Požarevcu postoji veliki
broj građana koji želi da volontira. Glavni cilj je ostvariv u zajedničkoj akciji vladinog I nevladinog sektora državnih organa sa jedne I udruženja građana kao I samih građana sa druge strane. Ovom prilikom obaveštavamo mrzitelja životinja, upravnika Zorana Milojkovića, da pripremi izveštaje o ubijenim psima – poručuju iz požarevačkih udruženja.

U praksi se ubijanje (eutanazija ) koristi kao jedna od mera za smanjenje populacije napuštenih životinja, što je suprotno članu 15 važećeg Zakona.

– S obzirom da je Milojković Zoran u saradnji sa “carom Ćazimom” umislio da je Bog, dokazaćemo, da mu neće pomoći ni “levis ni desnis”. JKP će u ovoj godini dobiti sve moguće inspektore da se ozbiljno pozabave ovim leglom zaraze I bezobrazluka I finansijskim manipulacijama. Gradonačelniče, građani Vas mole da zaposlite ljude koji zaista vole životinje, da formirate obučenu službu za rad u Prihvatilištu I dopustite građanima da volontiraju, fotografišu I udomljavaju nedužne životinje. Obaveza svakog građanina je da prepozna I prijavi zlostavljanje životinja, da obezbedi skladan I zajednički život ljudi I životinja, kao I da omogući uvid javnosti u načine korišćenja životinja. Zakon o dobrobiti životinja predstavlja pravni okvir unutar kojeg postoji jasno izrečena volja zakonodavca da se odnos prema životinjama, kako u Požarevcu, tako u čitavoj Srbiji, mora iz osnova promeniti – , smatraju požarevačka udruženja.

– Gradonačelniče, umesto da vrata prihvatilišta budu širom otvorena, a ne da građani stoje pored ograde
ispred Prihvatilišta, Vi dozvoljavate neradnicima I mrziteljima životinja da ruše rejting našeg grada. Mi građani, želimo da rešimo sve veći broj napuštenih životinja na ulicama, kao I sve drugo što tu posledicu prati. Hajde da izlečimo uzrok, a ne posledice. Neophodno je da veterinarska inspekcija insistira na upoznavanju tačnog broja pasa na teritoriji jedinice lokalne samouprave, što se može sprovesti kroz adekvatnu saradnju sa veterinarskim stanicama, odnosno ambulantama koje su zadužene za obeležavanje I vakcinaciju pasa – , zaključuju požarevačka udruženja.

(Tpknews.com/M. Joneker)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker