MIHAJLOVIĆEVA OBIŠLA RADOVE: Rekonstrukcija pruge Požarevac – Majdanpek gotova do 21. novembra

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je danas radove na rekonstrukciji pruge Požarevac – Majdanpek i najavila da će ta pruga u dužini od 90 kilometara ponovo oživeti od 21. novembra.

Zorana Mihajlović i Miroljub Jevtić / Foto: Tanjug

Mihajlović se sa predstavnicima medija provozala šinskim vozilom ‘Kalimero’ duž dva kilometra trase kod železničke stanice Požarevac i tom prilikom je prosečna brzina bila svega 10 km na sat.

– Ovde uopšte ne funkcioniše putnički saobraćaj već pet godina, već samo teretni i to nedovoljno – rekla je Mihajlović novinarima.

Istakla je da je ta pruga od izuzetnog značaja za privredu i razvoj tog dela Srbije.

Inače, železničari u Srbiji danas obeležavaju i slavu Car Konstantin i carica Jelena, jer je toga dana 1889. godine država Srbija preuzela upravljanje nad srpskim železnicama.

Infrastruktura železnice Srbije je 21. maja počela rekonstrukciju regionalne pruge Požarevac – Majdanpek, u dužini od 90,2 kilometara.

Remontom pruge biće stvoreni uslovi za ponovno uspostavljanje putničkog saobraćaja između Požarevca i Majdanpeka, a vreme putovanja sa sadašnjih četiri sata biće skraćeno na 75 minuta.

Zbog lošeg stanja pruge, putnički vozovi između Požarevca i Majdanpeka već pet godina ne saobraćaju, a poslednji put su prošli tom trasom 20. juna 2013.

Foto: Tanjug

Tom prugom u proseku dnevno prođe svega par teretnih vozova i 90 kilometara putuju četiri sata.

Rok za završetak radova je 180 dana, a vrednost posla je oko 30 miliona evra.

Pruga Požarevac – Majdanpek je u izuzetno lošem stanju, zbog čega je na 50 kilometara ove pruge brzina vozova danas samo 10 do 20 kilometara na sat, a na preostalih 40 kilometara svega 50 kilometara na sat.

Remont pruge Požarevac – Majdanpek radi se u okviru tekućeg održavanja. Koriste se materijali skinuti prilikom remontra pruge sa koridora.

Reč je o veoma važno železničkoj saobaćajnici za srpsku privredu zbog Luke Prahovo, RTB -a Bor, rudnika Majdanpek, Kaone i Kostolca.

Nosivost pruge biće povećana sa sadašsnjih 16 na 22,5 tona po osovini.

Radovima će biti obuhvaćena zamena šina, pragova i tucanika, zamena kolosečne rešetke, mašinsko rešetanje i regulisanje koloseka.

Infrastruktura železnice Srbije remont pruge izvodi sopstvenom mehanizacijom i kadrovima.

Foto: Tanjug

Pruga je jednokoloseča, a izgrađena je 1938. godine i do danas su remontovane samo pojedine deonice u dužini od 40 km i to još 1991. godine.

Najteža deonica je Požarevac – Babušnica duga osam kilometara, na kojoj se nalazi tunel dugačak 975 metara, u kojem će takođe biti rekonstruisan kolosek.

Zbog oživljavanja pruge Požarevac – Majdanpek Infrastrutkrua železnice Srbije će primiti 25 novih otpravnika vozova.

(Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker