DUNAV OSIGURANJE OJADILO POŽAREVLJANKU: Nezakonito naplatili kasko osiguranje

Požarevljanka Renata Stanisavljević pred Novu godinu bila je šokirana kada je umesto plate, koju dobija kao radnik u jednoj trgovinskoj firmi u Požarevcu, dobila samo platni listić, na kome je pisalo da joj je skinuto 30. 000 dinara, od strane sudskog izvršitelja zbog, navodnog duga filijali požarevačkog „“Dunav“ osiguranja.

Renata Stanisavljević

Ona je objašnjenje o kakvom i kojem se dugu radi pokušala da dobije od menadžmenta požarevačke filijale, ali je, uz neprijatnosti koje je doživela od strane pravnog zastupnika te osiguravajuće kuće,ostala bez odgovora. Šta više rečeno joj je da još duguje toj kući i da će sudski izvršitelj, koga su angažovali, naplatiti sva njihova potraživanja, kao i troškove izvršenja.

Renata kaže da je problem nastao oko obavezujećeg kasko osiguranja zbog dobijanja kredita za kupovinu automobila, koji je ona godinu ipo ranije od ugovorene obaveze otplatila, te zbog toga više nije bila u obavezi da kupljeni auto kasko osigurava.

– U junu mesecu 2009. godine u ekspozituri „Komercijalne“ banke u Požarevcu podigla sam kredit u iznosu od 6. 000 evra radi kupovine automobila, na period od sedam godina. Uslov, kao garancija za dobijene kredita, bilo je obavezno kasko osiguranje, koje sam svake godine u junu mesecu obnavljala u Dunavu i polisu dostavljala banci. Rata za kasko osiguranje bila mi je oko 1. 300 dinara mesečno. Juna 2014. godine obnovila sam kasko, ali sam u novembru iste godine, isplatila godinu ipo dana pre isteka kredita, svo dugovanje Komercijalnoj banci i u njoj zatvorila predmet vezan za moje kreditiranje, bez ikakvih dugovanja. Samim tim smatrala sam da više nema potrebe da plaćam kasko osiguranje, jer je kredit izmiren i banci više nije bila potrebno da dostavljam dokaz o kasko osiguranju. Zbog toga sam prestala da plaćam rate za kasko, a auto sam registrovala bez njega, običnim osiguranjem, što mi je bilo jevtinije – objašnjava slučaj ova mlada žena koja je upala u raljama birokratije i zakulisnim radnjama ove osiguravajuće kompanije. Ona kaže da je posle dobijanja platnog listiće na kome joj je pisalo da joj je skinuto 30. 000 dinara otišla pravo u filijalu Dunava po objašnjenje, ali odgovor nije dobila, već je doživela neprijatnosti od pravnika te kuće.

– Došla sam u Dunav i uputili su me u pravnu službu. Njihova pravnica već na vratima me je drsko dočekala, pitajući me šta oću. Pitala sam je zašto mi je skinuto toliko novca i šta to ja dugujem. Bila je izuzetno arogantna i neprijatna, stalno ponavljajući da ja taj dug u potpunosti moram da izmirim i da drugačije ne može da bude. Na moje argumente nije se bazirala. Još mi je rekla da ću morati da platim svu kamatu, kao i troškove izvršenja, što iznosi još petnaestak hiljada dinara – ogorčena je Stanisavljevićeva. Ona kaže da je išla i kod direktora filijale, koji je bio izuzetno ljubazan, ali joj, posle konsultacije sa pravnicom, nije pomogao, rekavši da mora da se pomiri sa situacijom. Stanisavljevićeva naglašava da razume da su joj naplatili pet meseci osiguranja, dok nije otplatila ceo kredit, ali ne razume da su joj kasko naplaćivali cele 2015. godine, a kamate sve do decembra 2017. – Otišla sam i kod izvršitelja ali mi je on rekao da je samo postupao po nalogu Dunava i jedino što može da mi pomogne je da preostali dug platim u ratama. Koji dug, pitam se ja? Ja i moj suprug imamo mala primanja i ovo što nam je Dunav uzeo i što namerava još da nam uzme, su velike pare za nas. Oni su ovim činom ta sredstva direktno odvojilo od usta naše dece, sedmogodišnje ćeke i trogodišnjeg sina. Ne znam kako će mo i kada ovaj gubitak nadoknaditi, da bi mogli decu normalno da odgajamo – sa suzama u očima pita se ova mlada žena. Ona je dodala da će sa svom dokumentacijom angažovati advokata koji se razume u ovakvu materiju.

Zgrada filijale oz Dunav u Požarevcu

Povodom ovog slučaja kontaktirali smo dirktora požarevačke filijale Dunav osiguranja, koji je saslušavši pitanje rekao da se nalazi u kolima i da je na putu za Beograd, a ako hoćemo odgovor za ovaj slučaj, pitanja mejlom pošaljemo njihovom menadžmentu u Beogradu, i da ćemo u dogledno vreme dobiti odgovore. Na našu opasku da smo u sličnim prilikama slali mejove, ali da odgovore nismo dobijali ili smo posle dosta vremena dobili paušalne odgovore, direktor je rekao da će nam se javiti u toku dana ili najkasnije sutradan do podneva, pošto i sam ide u „centralu“ firme, gde će zatražiti dozvolu da da komentar. Do završetka pisanja ovog teksta niko iz Dunava nam se nije javio.

OBRAĆANJE MEDIJIMA

Renata kaže da je odlučila da se obrati medijima kako bi javnost videla šta se sve radi i kako se od naroda na razno-razne načine krade. – Nažalost, ja sam samo jedna od mnogih ojađenih građana Srbije, koji su pokradeni od strana osiguravajućih društava, banaka i sličnih. Ideju da se obratim dao mi je sam direktor filijale koji me je u razgovoru sa njim upozorio da nema potrebe da se obraćam medijima. Ja samo hoću da ovim javnost vidi da se u mom slučaju radi o klasičnom lopovluku i čistoj krađi. Mnogi slični njime skrivenim i nezakonitim radnjama, otimaju novac od sve siromašnijih građana, pod plaštom njihovog pravnog neznanja i neupoućenosti. Želja mi je da se jednom za svagda stane sa tim i da ja budem poslednja kome je na ovakav način načinjena nepravda – poručuje ona.

M.Veljković

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. Ovaj Renatin slučaj treba pokazati da gradjani ne smeju tako lako ustuknuti pred dobro organizovanom birokratijom samo sa jednim ciljem.
    Da ne spominjemo eventualnu naplatu osiguranja kada pronalaze stotinu začkoljica da ne isplate štetu

  2. A zasto ne pisete o nasoj a jakoj AIK banci i njihovim bezobrazluku? Da drze ljude u kreditnom borou u zabrani a nisu podigli kredit!! Sve to traje od 2009 godine i jos se sude sa bivsim zaposlenim.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker