SIMBOL TRAJANJA: Evo šta znači postavljena stena na ulazu u Veliko Gradište

Mnogi građani Velikog Gradišta poslednjih dana pitaju se koje značenje ima postavljena stena na kružnom toku na ulazu u grad.

Foto: Narodni muzej VG

Kao i svaki građanin Gradišta to isto pitanje postavio je i poznati gradištanski akademski vajar i slikar mr. Milivoje Bogosavljević: – Možda nisam tako pametan i dovoljno obrazovan da razumem.
Molim vas, objasnite mi, šta je ovaj objekt, ili šta znači? Postavljen je u središtu raskršća, na kružnom toku, na izlasku iz mog rodnog mesta Velikog Gradišta. Znam legendu o britanskom kralju Arturu i vitezovima okruglog stola, kao i legendu o maču u kamenu, ali ovo je Srbija, jugoistočna Europa, mi smo Sloveni, a ne germanski narod. Ovo nije naš ep. Siguran sam da ova glupa ideja da se ovaj kamen postavi ovde, potiče od nekog neznalice koji ima moć da to učini. Šta više to može da bude čak opasno za nekog nesmotrenog vozača. Ovaj objekat sigurno ne može da bude umetničko delo, s obzirom da niti ima umetnićki sadržaj, niti umetničku formu. što su osnovi estetike -, pita se Milivoje.

Iz Narodnog muzeja Veliko Gradište stigao je odgovor za sve one, koji se pitaju šta znači ova stena na kružnom toku na ulazu u Veliko Gradište.

– Na steni, ispisana je 1371. godina. Tada je po prvi put ovo mesto pomenuto u jednom pisanom dokumentu, a reč je o Povelji Kneza Lazara. Ujedno, ovo će biti postolje, 1,3 metara visoko, na kome će biti postavljena statua srpskog srednjevekovnog ratnika, visoka dva metra. Ukupno, to čini 3,3 metra čime se, u jednoj hrišćanskoj sredini, impliciraju Hristove godine. Na stenu je prošle godine vajar Bato Đokić postavio štit i mač u kamenu. Na štitu je potkovica, krst, sekira i strela, treba još dodati četiri ocila. Eto, mali elaborat sa kompletnom genezom nastanka… I završetak se ne nazire, jer se posle ratnika otvaraju i druge nove mogućnosti. Zato i nema kraja, jer je Veliko Gradište večno, i oni koji ga vole, bore se za njega svim silama od 1371. pa do 2018. godine -, kažu u Narodnom muzeju Veliko Gradište.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker