NIKO NIJE ODGOVORAN? Policija podnela prijavu zbog silovanja učenice u Toponici, tužilaštvo odbacilo!

Protiv dvojice učenika Osnovne škole Đura Jakšić u Toponici kod Malog Crnića policija je podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da su silovali 11-godišnju učenicu petog razreda.

Foto: Ilustracija/Shutterstock

Silovanje se, prema prijavi koju je podnela policija iz Malog Crnića dogodilo u školi, ali je ceo slučaj, i ovog puta ostao i bez krivične istrage i bez krivične odgovornosti jer su osumnjičeni počinioci mlađi od 14 godina. 

Kako je potvrđeno u Višem javnom tužilaštvu u Požarevcu, policija iz Malog Crnića je krivičnu prijavu zbog silovanja podnela 17. aprila. Šest dana kasnije, tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu uz obrazloženje da su dvojica učenika, protiv kojih je podneta prijava, mlađi od 14 godina i samim tim – krivično neodgovorni.

Ceo slučaj se istog dana prebacio u nadležnost Centra za socijalni rad u Malom Crniću, ali samo sa nalogom da se deluje korektivnno i preventivno. Zakon jedino to i predviđa – a istragu o tome šta se zaista desilo, ne vodi niko.

A o tome šta se desilo, javnost je prvi obavestio otac žrtve. On je za medije tvrdio da je njegova ćerka mesecima trpela zlostavljanje grupe vršnjaka i da je sve kulminiralo 28. marta kada je fizički i seksualno zlostavljana i to na času fizičkog vaspitanja. Otac tvrdi i da su počinioci snimili napastvovanje, da im je taj snimak pet dana kasnije pokazala direktorka škole, ali da je porodica ta koja je prva prijavila slučaj policiji.

Rukovodstvo škole Đura Jakšić u Toponici ceo slučaj okarakterisalo je kao incident. U odgovoru na pitanja, rukovodstvo škole navodi da su odmah po saznanju o incidentu i sumnji na nasilje preduzeli sve mere predviđene Pravilnikom, odnosno da su obavestili roditelje učenika koji su akteri incidenta, policiju, Centar za socijalni rad, zdravstvene ustanove i Ministarstvo prosvete. Tvrde i da su preduzeli konkretne mere.

– Izrečene su vaspitno-disciplinske mere učenicima za koje je utvrđena odgovornost zbog učinjene povrede zabrane i teže povrede obaveza učenika, pojačan je vaspitni rad sa njima i određene mere društveno-korisnog, odnosno humanitarnog rada. Za učenicu koja je trpela nasilje sačinjen je plan zaštite i utvrđene mere podrške – , navodi rukovodstvo škole u dopisu. 

U školi navode i da su u toku disciplinski postupci radi utvrđivanja odgovornosti zaposlenih.

U slučaj se, u međuvremenu, na sopstvenu inicijativu uključio zaštitnik građana, a advokat Miodrag Tadić, koji zastupna porodicu 11-godišnje devojčice kaže da će se oglasiti nakon što istekne rok od 15 dana koji je zaštitnik građana dao nadležnim institucijama da pošalju sve neophodne odgovore. 

(Tpknews.com/Insajder)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Pod hitno menjati zakon jer ako su sposobni da siluju sposobni su i da robijaju. Polomiti male zlotvore da im više nikada takve gadosti ne padnu na pamet a i kao opomena za sve one slične njima. Da je ne dao Bog moja ćerka tako nešto doživela oni pod zemlju ja na robiju.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker