RACIJA U BEČKOM RESTORANU: Uhapšeno 11 Srba, svi ilegalno boravili i radili na crno

U jednom bečkom restoranu, u petak, 29. novembra, uhapšeno je 11 Srba zbog sumnje da su ilegalno živeli i radili u Austriji.

Screenshot Heute.at

Policija je saopštila da je išla u inspekciju i da su uhapšeni svi članovi osoblja restorana. Među uhapšenima je 11 državljana Srbije, pet muškaraca i šest žena, starosti od 21 do 51 godine.

Zasad nije poznato koliko dugo su ilegalno boravili u Austriji, kao ni u čijem vlasništvu je restoran u kom su radili. Iako se još ne zna šta čeka ilegalce, jedna od strožih kazni je zabrana ulaska u zemlje EU, kao i oduzimanje vize.

Obično se građanima koji ilegalno borave i rade u zemljama EU uvodi zabrana ulaska od nekoliko meseci. Sve ove odluke su zapravo na sudiji i sudskoj praksi dotične zemlje.

Nije tajna da u zemljama u EU može da se radi “na crno”, na šta se neretko odlučuju srpski državljani. Logično – novac se dobija na ruke, može da se radi “koliko hoćeš” i pored svega toga, stiče se prilika za eventualnu prijavu. Radnici koji rade ilegalno, međutim, nemaju pravo na zdravstveno, penziono, ne ide im radni staž i faktički nemaju nikakva prava.

Pored svih ovih mana, sat rada “na crno” često je daleko jeftiniji nego kod prijavljenih radnika, a dešava se i da su žrtve mobinga, koje to ne mogu nikome prijaviti jer – rade na crno.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker