DA LI SE ŠTITE INTERESI GRADA ILI IZVOĐAČI RADOVA? Zabrinuti građani Lamele otvorenim pismom pitaju (FOTO)

Otvorenim pismom koje su poslali medijima grupa građana, koja se predstavila kao “zabrinuti stanari Lamele”, obratili su se javnosti gde obaveštavaju istu o dešavanjima vezanim oko izgrednje parkinga iza zgrade Lamela.

Foto: M.V.

U pismu navode da su uređenje stambenog bloka “Lamela” u Požarevcu od samog početka pratili problemi. I da je Ugovor o rekonstrukciji zelenih površina u stambenom bloku „Lamela“ u Požarevcu zaključen 12. juna sa preduzećem „Trans kop“ Požarevac koji je registrovan za drumski prevoz tereta I čišćene deponija u javnoj nabavci gde je ugovorena vrednost radova 16,8 miliona dinara sa porezom.
 
– Naime već na početku radova stanarima ovog bloka se nije svideo projekat rekonstrukcije koji bi im smanjio zelene površine na uštrb parking mesta. Takođe postoji problem sa dve cisterne za mazut, koje su ukopane na ovom prostoru I već godinama nisu u funkciji, ali na mestu gde su ukopane dolazi do sleganja zemljišta I zadržavanjem kišnice pa ih je bilo potrebno ukloniti. Radovi u stambenom bloku Lamela su počeli 6. jula, dok su stanari za to saznali preko obaveštenja  bez konsultovanja I izlaganja preojekta na javni uvid kako bi sa stanarima ovog naselja našlo najbolje rešenje za izgled njihovog životnog prostora. Projektom je pored asfaltiranja I popločavanja trebalo da bude uvođenje blokovsko parkiranje, ali I da se poseče drvored ispred zgrada zbog čega su se stanari pobunili. Nakon čega je urađena dopuna projekta za rekonstrukciju gde su uvažene želje stanara – , navodi se u otvorenom pismu medijima I dodaje:

– Ali najveći problem koji se desio je posle završetka radova I odnosi se na kvalitet izgradnje saobraćajnice ispred stambenih zgrada gde se novi asfaltni sloj bukvalno raspada, već posle manje od mesec dana od završetka. Zbog oštećenja I velikog broja rupa izvođač radova je posle mesec dana morao da popravljaja I krpi nastale rupe I oštećenja, razlozi za ovakvo loše stanje asfalta možemo sada samo da nagađamo od lošeg kvaliteta do toga da se radilo u večernjim satima i na niskim temperaturama. Po navodima nadzornog organa Bobana Panića za ovako loše stanje je kriv izvođač radova.

Na kraju otvorenog pisma upućenog medijima “zabrinuti stanari Lamele” pitaju nadležne:

– Zašto Grad kao investitor prema Ugovoru sa izvođačem radova član 13. “Osiguranje I garancija izvođača” prema kome je izvođač dužan da preda menicu za dobro izvršenje posla dok traju radovi kao sredstvo finansijskog obezbeđenja u visini od 10% od vrednosti Ugovora što iznosi oko million petstotina hiljada dinara bez PDV?

– Zašto načelnik uprave Grada Požarevca Aleksandar Simonović do današnjeg dana nije aktivirao menicu I time zaštitio Grad I pare grada od ovakvo nekvalitetnih radova I ovolikog fušerisanja. Da li se čeka da isteknu rokovi pa da Grad ponovo postavlja asfalt po novoj nabavci ili da se to po običaju uradi iz Zimskog održavanja, znači da se jedan projekat dva puta plaća I radi.

Na ova pitanja direktan odgovor dao je načelnik gradske uprave Aleksandar Simonović:

– Radovi na parternom uređenju sambenog bloka Lamela nisu okončani. Tačnije, izvođaču radova je naloženo da otkloni sve nedostatke. Izvođač se obavezao da će čim se steknu tehnički uslovi nedostaci biti otklonjeni. Zbog svega navedenog okončana situacija nije potpisana i nije izvršena isplata po ugovoru, te iz tog razloga nije potrebno i moguće realizovati menicu – kazao je Simonović.

M. Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker