POKUŠAJ DA OPRAVDAJU KRAH VAKCINE? Hitan sastanak SZO – plaše svet novim otkrivenim korona mutantom

SZO danas održava hitan sastanak o novom soju koronavirusa otkrivenom u Africi, koji može imati povećan broj mutacija, preneo je britanski “Fajnenšel tajms”.

SZO/Foto: Sinhua

Tulio de Oliveira, direktor Centra za reagovanje na epidemiju i za inovacije u Južnoafričkoj Republici, preneo je predstavnicima SZO svoju zabrinutost u vezi sa varijantom B.1.1.529 kovida, za koju se strahuje da je najgora varijanta kovida identifikovana do sada.

Nakon toga SZO je odlučila da održi vanredno zasedanje, rekao je De Oliveira za FT.

Stručnjaci SZO će navodno razgovarati o tome da li novi soj treba definisati kao nešto što izaziva “zabrinutost” ili kao varijantu “od interesa”.

Tulio de Oliveira je tokom jučerašnje konferencije za novinare izjavio da novi soj ima veoma veliki broj mutacija, što nosi rizik od brzog širenja bolesti. Prema poslednjim podacima, u Južnoafričkoj Republici je kod ukupno 77 ljudi dijagnostikovana ova varijanta koronavirusa.

Dijagnostikovana je i kod četiri osobe u Bocvani i jedne u Hongkongu (osoba koja je došla iz Južne Afrike).

Neki svetski lideri su odmah reagovali na vest o pojavi novog soja, najavljujući nove mere predostrožnosti i ograničenja putovanja, dok su berzanska tržišta širom sveta doživela pad izazvan neizvesnošću.

Indijski zdravstveni zvaničnici su danas stavili sve države u stanje pripravnosti, zahtevajući da izvrše “rigorozan pregled i testiranje“ putnika koji su stigli iz Južne Afrike, Bocvane i Hongkonga, kao i da uđu u trag i testiraju njihove kontakte.

Novi Zeland, takođe, pažljivo prati globalne savete o novoj varijanti, a zamenik premijera Grant Robertson poručuje da je nova varijanta “pravi poziv na buđenje za sve nas”, kao i pokazatelj da ova pandemija još traje.

Doktor Marija van Kerkove, tehnički vođa SZO za kovid-19, rekla je na jučerašnjoj konferenciji za štampu da se još uvek ne zna mnogo o ovoj varijanti.

“Ono što znamo je da ova varijanta ima veliki broj mutacija. A postoji zabrinutost da kada imate toliko mutacija, to može uticati na to kako se virus ponaša”, izjavila je Marija van Kerkove. Dodala je da će se istraživači sastati kako bi “shvatili gde su ove mutacije i šta to potencijalno može značiti“ u smislu da li je prenosiviji ili da li ima potencijal da izbegne imunitet.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker