VLAŠKA NARODNA STRANKA: Srbi, dosta više zloupotrebe slučaja Danke Ilić za širenje mržnje prema Vlasima! (VIDEO)

Vlaška narodna stranka najoštrije osuđuje ponašanja institucja države Srbije i pojedinih medija povodom slučaja nestanka Danke Ilić u mestu Bansko polje. Za najodgovornijie smatraju Ministarstvo kulture i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, zbog njihovog neprofesionalnog i zlonamernog delovanja protiv interesa građana Srbije, navodi se u saopštenju VNS koje objavljujemo u celosti.

Sa konferencije za medije Vlaške narodne stranke u Boru

– Ceo tok istrage praćen je senzacionalističkim izveštavanjem skoro svih medija, ono što je međutim ostavilo poseban utisak neprofesionalnosti jeste tendenziozan pokušaj institucija da ovaj tragičan događaj iskoristi za širenje etničke netrpeljivosti i nacionalne mržnje prema Rumunima/Vlasima. Radi se o sinhronizovanoj kampanji u medijima pod očiglednim patronatom državnih službi da se nagomilana energija besa i ljutnje u javnosti usmeri protiv identiteta Rumunske/Vlaške zajednice u Srbiji.

Mada je tema ovih emisija slučaj nestanka, težište se povremeno vešto prebacuje na celokupnu vlašku zajednicu i njen identitet. Jasan je cilj koji se ovde želi postići, ekstremistički faktori u Srbiji pokušavaju da ovaj tragičan slučaj iskoriste kao pogonsko gorivo za dalju stigmatizaciju i unižavanje identiteta rumunske/vlaške zajednice. Ceo proces nema zapravo dodirnih tačaka sa aktuelnom situacijom već se radi o čistoj zloupotrebi tragedije jedne porodice u svrhu obračuna države sa jednom manjinskom etničkom zajednicom. Krajnji produkt ovakve prljave kampanje treba biti izazivanje gađenja prema sopstvenom identitetu kod pripadnika rumunske/vlaške zajednice i time njihovo što bržu autoasimilaciju odnosno odricanje od sopstvnog identiteta.

Reč je zapravo o forsiranju oblika kolektivne oikofobije – psihičkog poremećaja koji se manifestuje kao strah od domaćeg okruženja, odnosno u ovom slučaju netrpeljivost prema sopstvenoj i divljenje tuđoj kulturi i identitetu. Očigledan je veoma visok stepen psihološkog programiranja koji je veoma stručno pripremljen i izveden. Odvlačenje pažnje sa problema u istrazi i stvaranje atmosfere straha i podela u društvu radi njegove lakše kontrole su samo dodatni ciljevi kreatora ove kampanje. Ovde su to samo sekundarni “plodovi” glavnog cilja koji je usmeren pre svega na rumunsku/vlašku zajednicu.

Svejedno bitno je postaviti pitanje kome ovakve napetosti u srpskom društvu trebaju? Građanima Srbije svakako ne, samim tim ni Rumunima/Vlasima, Rumuniji kao susedu takođe ne. Uostalom, to je dokazano kroz vekove dobrosusedskih odnosa i čak svesnog zanemarivanja rumunske manjine od strane Rumunije radi očuvanja dobrih odnosa sa sada već očigledno, barem na ovu temu, prilično agresivnom Srbijom.

Svi akteri u ovoj kampanji pokazuju izuzetan nivo neprofesionalnosti, pristrasnosti i zlonamernosti. Mada se na medijima danima pod okriljem izveštaja o slučaju nestanka vrlo vešto i suptilno vređa celokupna rumunska/vlaška zajednica, izostaje bilo kakva ozbiljna reakcija nadležnih organa, institucija ili javnih ličnosti u cilju osude pravih namera ove prljave kampanje.

Novinari ni jednog trenutka ne pokušavaju da upozore sagovornike da se radi o otvorenom govoru mržnje i insinuacijama.

Nema nikakve reakcije od lokalnnih organa vlasti grada Bora i gradonačelnika Bora, nema reakcija od barem formalno, institucije vlaške manjine Vlaškog nacionalnog saveta, koji je inače pod kontrolom države. Nema reakcija ni od političkih partija koje sebe javno deklarišu kao vlaške, ali su suštinski očigledno u sprezi sa vladajućom elitom. Izostajanje ozbiljnih reakcija javnih ličnosti rumunskog/vlaškog porekla je međutim najupečatljivije jer je direktan dokaz gore navedenih tvrdnji.

Takođe je ponašanje pojedinih opozicionih političara naročito interesantno, jer na ovakvoj atmosferi sejanja mržnje netrpeljivosti i podsticanja straha u društvu pokušavaju da ubiru političke poene. Većinska opozicija ništa ne čini za prava rumunske/vlaške manjine već slepo sledi politiku vlasti. Ovo kontradiktorno ponašanje jeste jasno antidemokratsko i anti EU. S te strane njihova reakcija deluje neiskreno.

Ovih dana smo imali prilike da sa medija koji kroz objektivno informisanje treba da budu čuvari demokratije, čujemo veliki broj neistina. Tako je visoki policijski zvaničnik izneo neistinu da se radi o “čudnom podneblju narečiju i govoru”. Ne radi se ni o kakvom čudnom narečiju i govoru, radi se o dijalektima rumunskog jezika od kojih je jedan koji se priča u Ključu i Negotinskoj krajni čak baza književnog rumunskog jezika. Nisu Vlasi već Rumuni i to su još od vremena rimskog carstva, odnosno Istočne Romanije, u literaturi poznatije kao Vizantija. Svaki ozbiljan priručnik istorije, etnologije i lingvistike bi ovo pokazao. Vlasi ne žive pod okriljem magije i sličnih okultnih radnji, niti je to bitna karakteristika njihovog identiteta, radi se o stereotipu koji vlast vešto nameće radi napred navedenih razloga obračuna sa identitetom ove manjine. Štaviše, emisije proricanja sudbine, i sličnih pojava prisutne su u srpskim medijima.

Iznesena je neistina da je region u kome žive Rumuni/Vlasi područije endemskog sifilisa, što je takođe neistina i vešta manipulacja činjenicama.

Rumuni/Vlasi u istočnoj Srbiji nemaju nikave morbidne običaje i ubistva, ne zovu na slave da ubijaju goste niti običaja ubijanja bacanjem ljudi pod voz. Neistina je takođe da se gaženjem žrtve gube svi tragovi, zapravo ostane sasvim dovoljno za forenzičare.

Istina je sasvim suprotna, u rumunskoj/vlaškoj zajednici, naročitu u regionu istočne Srbije stopa autohtonog organizovanog kriminala je skoro nepostojeća kategorija u poređenju sa ostakom Srbije pa i inostranstvom.

U kontekstu napred navedenog, treba podsetiti da je inicijator sistema “pronađi me” i sam doživeo veoma sličnu tragediju kao i porodica Ilić. Koji su onda kriterijumi aktera ove medijske kampanje protiv Rumuna/Vlaha kada ocenjuju da je zločin počinjen od pripadnika jedne manjinske zajednice morbidan, a kada to počini pripadnik većinske zajednice ne?

Suvišno je ovom prilikom pominjati još i masovna ubistva u selu Dubona kod Mladenovca i OŠ Vladimir Ribnikar u Beogradu kao i sva ona koja su se dešavala u prošlosti. Kojim principom se u ovom slučaju izolovani incidenti uzimaju kao reper za procenu cele jedne zajendice?

Vlaška narodna stranka zahteva od nadležnih organa Republike Srbije:

PROČITAJ I

3 Komentari

  1. Zašto se ne oglasi Novica Janošević naprednjački predsednik Nacionalnog saveta Vlaha? Zašto ćuti? Čije interese on štiti? Njemu je samo bitna funkcija i ogromna primanja na račun Vlaha. Izjava načelnika UKP je direktno širenje nacionalne mržnje i zaslužuje osudu svih političkih faktora i šire javnosti u Republici Srbiji!

  2. Nalupa se ovaj kao otvoreni prozor na promaji.
    Zasto uopste raspravljate o tom pitanju. Vlasi i Srbi zive u skladnoj zajednici vec dugi iz godina. Niko nikog ne uznemirava. Medjusobno se postuju zene razvode druze i rade sve sto rade normalni ljudi. Pojedinacni ispadi ne predstavljaju stav ni Vlaske ni Srpske zajednice. Budale se ne seju oni se sami radjaju a nase nije da ih pratimo i podrzavamo.
    Da li je stvarno neophodno posvadjati dva bratska naroda

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker