POČEO NAPAD RUSIJE NA UKRAJINU! Čuju se eksplozije širom zemlje, Putin se obratio naciji, Bajden odgovorio (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin u vanrednom televizijskom obraćanju nešto pre četiri sata ujutro objavio je napad na Ukrajinu.

Screenshot Twitter

Ruska vojska je počela napad na Ukrajinu, posle iznenadne najave Vladimira Putina, koji je u direktnom TV prenosu objavio da Rusija kreće u “vojnu operaciju”.

Predsednik Rusije je objavio početak vojnih operacija dok je u toku bila sednica Saveta bezbednosti UN.

Svetski mediji javljaju da se širom cele Ukrajine čuju eksplozije, pa čak i u Kijevu i Harkivu, najvećim gradovima u državi. Ukrajina je odmah zatvorila vazdušni prostor države za civilne letove.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko je potvrdio da je započela ruska invazija.

Na službenom profilu na Fejsbuku je objavio sledeće:

– Invazija je počela. Rakete su upravo udarile na vojna sedišta, aerodrome, vojna skladišta u blizini Kijeva, Harkova, Dnjepropetrovska. Pucnjava na granici je u toku. Od danas u svetu postoji nova geopolitička stvarnost.

Ukrajinski ambasador pri Ujedinjenim nacijama je na sednici Saveta bezbednosti tražio od drugih zemalja članica da zaustave rat.

– Odgovornost ovog tela je da zaustavi rat. Pozivam svakog od vas da učini sve što je moguće da zaustavi rat – rekao je Sergej Kislicja, a zatim se obratio ruskom ambasadoru: “Da pustim snimak tvog predsednika koji objavljuje rat?”

NIJE RAT VEĆ SPECIJALNA VOJNA OPERACIJA

Ruski ambasador je odgovorio: “Ovo se ne zove rat, ovo se zove specijalna vojna operacija u Donbasu”.

Evropska agencija za regulisanje vazdušnog saobraćaja je objavila da je Ukrajina sada aktivna zona sukoba i da bi civilni avioni mogli biti gađani.

Američka ambasadorka u UN rekla je da je Putin “preneo poruku rata” kada je najavio vojnu operaciju u Ukrajini.

Eksplozije su se, kako javlja CNN, čule u sedam ukrajinskih gradova: Kijevu, Harkivu, Kramatorsku, Dnjipru, Mariupolju, Odesi i Zaporožju.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao je da Rusija ima pravo na vojne operacije prema članu 51. Povelje UN-a, koji dopušta samodbranu. On je Savetu bezbednosti UN preneo da je Putin najavio specijalnu vojnu operaciju u istočnoj Ukrajini.

Cene nafte su odmah nakon Putinovog obraćanja probile granicu od 100 dolara.

PUTIN: Cilj Rusije nije okupacija Ukrajine

U TV obraćanju Putin je izjavio da ruski cilj nije okupacija Ukrajine. Zatražio je od ukrajinskih vojnika u borbenoj zoni u Istočnoj Ukrajini da odlože oružje i vrate se kućama i zapretio Ukrajini da će ona biti kriva za krvoproliće, prenosi BBC.

Rekao je da će Rusija izvesti “specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini”. Rekao je da su “sukobi između ukrajinskih i ruskih snaga neizbežni i da su samo pitanje vremena”, da je dalje širenje NATO-a i njegovo korišćenje ukrajinske teritorije neprihvatljivi, te da “ruska vojna operacija ima za cilj da zaštiti ljude i da “okolnosti zahtevaju odlučnu akciju Rusije”, i na kraju da će “specijalnom vojnom operacijom demilitarizovati Ukrajinu”.

“Naši planovi nisu da okupiramo Ukrajinu, ne planiramo da sa namećemo nikome”.

Predsednik SAD Džo Bajden je osudio vojnu akciju Rusije, odmah posle Putinovog obraćanja.

– Molitve celog sveta večeras su uz narod Ukrajine dok trpe ničim izazvan i neopravdan napad ruskih vojnih snaga. Predsednik Putin odabrao je rat s predumišljajem koji će doneti katastrofalne gubitke života i ljudske patnje. Samo je Rusija odgovorna za smrt i uništenje koje će ovaj napad doneti, a Sjedinjene Države i njihovi saveznici i partneri će odgovoriti na ujedinjen i odlučan način. Svet će Rusiju držati odgovornom – piše u Bidenovoj izjavi.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. Samo da ovaj sukob ne eskalira u Treći svetski rat. Kroz istoriju je uvek bio isti redosled: prvo epidemija, pa ekonomska kriza i na kraju rat.

    1. Kakav III svetski rat😉 ili ,,dogodine u Prizrenu”?! Uzmite se u pamet,jer cete skapavati u sirotinji kao Venecuela i Kuba.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker