ROMI SU SEBI NAJVEĆI PROBLEM: “Ovamo cigani, zauzmite mesto, o, cigani, s’ njom sam, slušao vas često”

“Ovamo cigani, zauzmite mesto, o, cigani, s’ njom sam, slušao vas često”. Ovako je nekada pevao Tozovac, ovako o nevernicama, Snežani Veljković i snajki Aleksandri Veljković, pevaju svi Romi Grada Čikaga-Požarevca.

Snežana Veljković/Foto: Screenshot Facebook

Sami Romi su sebi najveći problem, i kako sami kažu: “neprijatelji nam ne trebaju iako ih imamo”. Najveći neprijatelji siromašnim Romima Požarevca su predsednica “Udruženja Roma Braničevskog okruga”, na čijem čelu ordinira polupismena Snežana Veljković i “Udruženje romskih žena braničevskog okruga – Vasilika” na čelu sa poslušnom snajkicom Aleksandrom Veljković.

U mnogim Požarevačkim medijima pišu “novinari” da ova dva udruženja prednjače u ostvarivanju prava manjina! Tačno je da ova dva udruženja prednjače, ali u otimačini gradskog budžeta i punjenju svojih privatnih sefova, a oteti novac troše na kupovinu stanova i luksuznih automobila. Snajka i svekrva mnogo su se bolje snašle u dokapitalizaciji kućnog budžeta od pokojnog Mikice Veljkovića, Snežaninog supruga.

Da se podsetimo, u Srbiji postoje 593 romska naselja bez infrastrukture i normalnih uslova za život. Od tog broja 72% čine nelegalna ili delimična legalizovana naselja. 63% Roma živi u nezdravim, nebezbednim uslovima. U zemljama Evropske Unije danas živi između deset i dvanaest miliona Roma. Među romskim stanovništvima vlada nezaposlenost i loši uslovi obrazovanja, dok je životni vek ispod evropskog proseka.

Što se tiče Grada Čikada-Požarevca i Kostolca, romska populacija se suočava sa ekstremno teškim uslovima za život, isključivanjem i diskriminacijom, sve do momenta dok se ne raspišu izbori. Dve predsednice ovih udruženja debelo se spremaju da svoje Rome obrlate i nateraju ih svojim mehanizmima da glasaju za vladajuću stranku. One se transformišu u dva kameleona, postaju fine, slatkorečive i kreću u kampanju da zadrže svoje fotelje, a da Romi glasaju za darodavca gradskog budžeta, ložača parnih kotlova. Olakšavajuća im je okolnost što mogu sa maskama i čizmama da obiđu svoje Rome u Burdelju (Mlavska ulica), ulici Koste Abraševića, u Radnoj mali…. Tada svekrva i snaja dele brašno, higijenske paketiće, šampone za vaške, čokoladice i nastaje “borba” da se skupi dovoljan broj Roma koji će da glasa za vladajuću stranku, jer “ložač parnih kotlova” – diplomirani masker ekonomista, zato i dodeljuje ovim predsednicama, svekrvi i snajki, “grdne” evre po udruženju. Na taj način “ložač parnih kotlova” najviše čuva svoje dupe i predsednice udruženja, sa kojima je u dilu, i od kojih ložač parnih kotlova i dobija 30%.

Naravno, Svekrvu i snajku “boli uvo” da se suoče sa legalizacijom kuće, ličnim dokumentima, zdravstvenim vaspitanjem i obrazovanjem. Romska populacija, naročito žene, iako imaju predsednicu Aleksandru-Vasiliku-snajkicu, predmet su široko rasprostranjene diskriminacije kada je u pitanju pristup tržišta rada. Beleži se nesrazmerno veliki broj romske dece koja pohađaju specijalne škole (Udruženje Roma za braničevski okrug, Moše Pijade bb) za decu sa teškoćama u učenju jer su profesori volonteri i rade za malu “crkavicu” iako su projektom predviđena novčana sredstva.

Svekrvi Sneži Veljković, najvažniji su honorari kako njeni, tako i svojih zaposlenih, jer od njih uzima deo svog kolača, a interesantno je da jedna potpuno nepismena žena pokušava da obrazuje romsku decu, da jedna nepismena žena vlada Gradskim većem Grada Požarevca.

Para vrti, gde burgija neće. Tako Snežana i snajka Aleksandra priređuju sledeće prepisane projekte: “Novi svet za nas”(260.000 dinara), “Zapošljavanje Romkinja-karika koja nedostaje” (527.000 dininara), “Ublažavanje pandemije virusa kovid-19” (450.000 dinara humanitarnih paketa za glasače), “Obrazovanje za sve” (370.000 dinara), “Sufinansiranje projekta socijalna inkluzija Roma, interno raseljanih lica i izbeglica u Srbiji” (1.023.000 dinara).

Snajkica samo malo menja naslove: “Podrška Romkinjama, žrtvama nasilja” (490.000 dinara), “Svi u školu” (370.000 dinara), “Obrazovanje kao održivi model socijalne inkluzije” (520.000 dinara), “Nabavka paketa sa hranom za romske porodice u Požarevcu” (450.000 dinara humanitarnih paketa za glasače).

Suma sumare, svekrvici je “ložač parnih kotlova”, predsednik komisije, član gradskog veća, dodelio sumu od 22.128 evra, a snajkici 17.521 evra. Poštene su isprojektovale budžetski novac u vrednosti 39.649 evra.

Bravo za porodicu Veljković i siromašne Rome i Romkinje koji su žrtve nasilja od strane dve predsednice udruženja, svekrve i snajke. Sirota Srbijo, siroti Romi i bogate predsednice blagosiljajte “ložača parnih kotlova”, a vi ostali Romi koji ste takođe aplicirali svojim projektima na konkursu, dobili mrvicu iz tanjira budžeta Grada Požarevca. Navodimo i vaše cifre, pa neka se Romi Burdelja i ostalih mesnih zajednica zapitaju kakva je to diskriminacija?!

1.”Udruženje Roma Radna mala” 350.000 dinara za Projekat “Zaštita i promovisanje Roma i Romkinja”, “Udruženje Roma Radna mala” Požarevac 210.000 dinara za Projekat “Inkluzija Roma i Romkinja na teritoriji Grada Požarevca”.

2. “Udruženje Roma Kenan – Kostolac” 1.000.000 dinara zq Projekat “Unapređenje uslova stanovanja u romskim naseljima na teritoriji GO Kostolac”.

3. “Romsko udruženje žena Ruž – Braničevskog okruga” 324.000 dinara za Projekat “Vratimo zagrljaj”.

4. “Udruženje kreativni Romi” 250.000 dinara za Projekat “Podrška ka osnaživanju socijalno ugroženih porodica na teritoriji GO Kostolac putem dohodovnih aktivnosti”.

5. Udruženje građana “Euro Romi” Kostolac 203.000 dinara za Projekat “Unapređenje obrazovnog nivoa učenika izmarginalizovanih kategorija stanovništva”.

Svi ovi podaci mogu se proveriti na sajtu Grada Čikaga-Požarevca. Pet udruženja koje smo nabrojali dobilo je ukupno iz gradskog budžeta 2.337.000 dinara-19.974 evra, pa prosudite sami, da li je pošteno da jedno udruženje “Udruženje Roma za braničevski okrug” dobije više novca 22.128 evra nego sva udruženja zajedno.

Ima li mere porodica Veljković i njihova dva udruženja koja su dobila od Grada i prostor, iako bi to morao da bude DOM, za sva ova udruženja.

Romi su sebi najveći problem, i sve dok ne raspuste svekrvu Snežanu i snajku Aleksandru Veljković – Romima nema spasa. Ložač parnih kotlova neka se zapita da li je to pravedno prema romskoj dečici koja idu gola i bosa, dok se on sa svekrvom i snajkicom bahati, i troši novac predviđen za sve Rome. Romi, nemojte da se prodajete za kg brašna i dobru “žvaku” ova tri prevaranta.

(Tpknews.com/M. Joneker)

PROČITAJ I

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker