KAZNE I DO 150.000 DINARA: Država od četvrtka kreće sa nemilosrdnim dranjem građana!

Zbog sve nestabilnije epidemiološke situacije i porasta zaraženih korona virusom od četvrtka slede pojačane kontrole kojima će se proveravati da li se poštuju mere propisane za suzbijanje korona virusa, koje su inače mesecima na snazi.

Ilustracija

Kontrolori će proveravati da li se građani pridržavaju mera u javnom prevozu, ugostiteljskim objektima, kao i na slavljima.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković najavio je u ponedeljak u svom gostovanju na RTS da će kontrole krenuti pojačano tokom produženog vikenda od četvrtka. Kako je objasnio “ove nedelje će se raditi pojačan nadzor, a od četvrtka će se primenjivati drugi modalitet ukrštanje inspekcija i zajednički rad na terenu”.

Pojačane kontrole u narednom periodu najavio je i član Kriznog štaba Predrag Kon. On je rekao da je očigledno da se građani ne pridržavaju epidemioloških mera.

MERE NA SNAZI

Od početka pandemije korona virusa mere su se s vremena na vreme menjale, pa je sa padom obolelih dolazilo do njihovog postepenog popuštanja. Ono što je čvrsto stajalo na snazi do danas su nošenje zaštitnih maski i držanje fizičke distance.

MASKE

Nošenje maski obavezno je u svim zatvorenim prostorima, uključujući javni prevoz, ugostiteljske objekte, bolnice…

DISTANCA

Držanje distance od dva metra obavezno je kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru.

OKUPLJANJA

Prilikom održavanja sportskih takmičenja u zatvorenom prostoru dozvoljeno je prisustvo najviše do 30% ukupne popunjenosti kapaciteta prisustva posetilaca u objektu u kome se održava takmičenje i uz obavezno nošenje zaštitnih maski posetilaca.

Kada se sportsko takmičenje održava na otvorenom prostoru, dozvoljeno je prisustvo najviše do 50% ukupne popunjenosti kapaciteta prisustva posetilaca u objektu u kome se održava takmičenje i uz obavezno nošenje zaštitnih maski posetilaca.

SLAVLJA

Prilikom održavanja organizovanih svečanosti, proslava, koncerata i drugih događaja koji ne predstavljaju kulturno-umetničke događaje iz člana 10. ove uredbe u zatvorenom i na otvorenom prostoru dozvoljeno je prisustvo najviše 500 lica uz obavezno pridržavanja preventivnih mera.

U izuzetnim slučajevima, po prethodno pribavljenoj saglasnosti Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, dozvoljeno je prisustvo i više od 500 lica.

Aktom ministra nadležnog za poslove zdravlja, koji donosi na predlog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, bliže se uređuje način primene ograničenja i preventivnih mera iz stava 1. ovog člana.

ŠKOLE, FAKULTETI

U osnovnim i srednjim školama i visokoškolskim ustanovama odložena su okupljanja a prijemni i drugi ispiti organizuju se uz primenu svih mera lične zaštite (fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i/ili vizira i rukavica).

KAZNE ZA NEPOŠTOVANJE EPIDEMIOLOŠKIH MERA

Vlada Srbije je u novembru prošle godine usvojila izmene Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti. Ovim su tačno definisani iznosi kazni za nepoštovanje mera.

50.000-150.000 dinara za fizičko lice
50.000-500.000 dinara za pravno lice
50.000-150.000 dinara za ovlašćeno lice u pravnom licu
50.000-150.000 dinara za preduzetnike

Za nepridržavanje mera lične zaštite odnosno ne nošenja maske kazna je 5.000 dinara, a sa 30.000 dinara biće kažnjena osoba odgovorna za primenu lične zaštite od infekcije, ako ne obezbedi neposrednu primenu tih mera.

Novčanom kaznom od 300.000 dinara kazniće se pravno lice ako ne preduzme aktivnosti radi primene mera lične zaštite od infekcije, kao i ako ne odredi lice odgovorno za primenu tih mera.

Za isti prekršaj preduzetnici će biti kažnjeni sa 150.000 dinara, a odgovorno lice novčanom kaznom od 50.000 dinara.

Nadzor nad sprovođenjem mera vršiće sanitarna inspekcija i komunalna milicija.

Inspektori će moći da pišu prekršajne naloge, a pripadnici komunalne milicije da nalože da se isprazni prostor u kom je došlo do kršenja mera i zatvore objekat najduže na 72 sata.

Ako lice ne plati kaznu u roku od osam dana ili ne podnese zahtev za sudsko odlučivanje, u sud stiže konačan nalog na izvršenje. Takav nalog izvršava se tako što se kažnjenom obustavi deo zarade preko poslodavca, blokira račun do naplate kazne ili se izrečena novčana kazna menja za rad u javnom interesu (osam sati rada u javnom interesu za 1.000 dinara) ili kaznu zatvora po principu jedan dan zatvora jednak kazni od 1.000 dinara.

(Tpknews.com/Blic)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker