VECKO OPET UMEŠAO PRSTE: Javni tužilac Osnovnog suda u Velikom Gradištu odbacio krivičnu prijavu bivših radnika ZZ Klenje

Bivši radnici Zemljoradničke zadruge Klenje ponovo se javnosti obraćaju saopštenjem u kome izražavaju nezadovoljstvo zbog toga što je Javni tužilac Osnovnog suda u Velikom Gradištu odbacio njihovu krivičnu prijavu, jer, kako smatra, ne postoji osnov sumnje učinjenog krivičnog dela bivšeg direktora Momčila Nastasijevića iz Dušmanića.

Foto: Tanjug/Privatna arhiva

U saopštenju oštećenih radnika se, pored ostalog, navodi da nepotpisivanje Aneksa Ugovora o radu znači automatski otkaz, i da je to bila dobro osmišljena ucena ovog poslodavca, ali da ga je Inspekcija rada osporila i naložila isplatu razlike do minimalca i ostalih dugovanja-plata.

– Nismo isplaćeni, a poslodavac je izdao brdo obračuna, ali nema naših potpisa. Ako se poslodavcu nije ostvario finansijski plan, koji nikada nije imao, jer smo bili zavisni od broja klijenata, koje je on uspeo raznim mahinacijama da rastera. Bolje bi bilo da je otpustio par radnika, jer od ukupno 20 radnika, samo je 5 radilo u proizvodnji. Imao je svoj finansijski plan kako da pokrade novac od pedesetak vagona pšenice predato nam na čuvanje, i da isisa novac sa svih računa napravivši višemilonsku blokadu koja je i dan danas aktivna, iako se naplaćuje visoka kirija za izdate Silose – stoji u saopštenju.

Oštećeni radnici pitaju Sudstvo Osnovnog suda u Velikom Gradištu: “Gde je nestala ovoliko velika svota novca. Ni to nije krivično delo?”

Dodaje se da je izjava bivšeg direktora Momčila Nastasijevića da radnici nisu hteli otvaranje računa u raznim bankama ili pošti, lažna, jer, kako navode, 99 posto radnika je zahtevalo da otvore račun upravo u pošti Klenje, zbog njene blizine, ali da to nije odgovaralo bivšem direktoru.

ZAŠTO BIVŠI DIREKTOR NIJE HTEO DA SE PLATA RADNICIMA UPLAĆUJE PREKO RAČUNA?

Gotov novac za plate radnika podizao je iz banke petkom. Za vikend novac ili potroši u šopingu, ili mu dođe sin i pokupi sve, a radnici čekaju dok se skupi ili proda nešto kako bi bili isplaćeni.

– Mi posedujemo rešenja o godišnjem odmoru, gde jasno piše ko je i koliko iskoristio prvi deo. Na sastanku 15. decembra 2020. godine, jasno je rekao da iskoristimo preostali drugi deo, i to zbog praznih Silosa, praznog Mlina, što manjeg okupljanja zbog Kovida-19, neobezbeđenog ogreva i toplog obroka, a dugovanja prema nama, da ne pominjemo. Nije imao vremena bilo šta da obezbedi, jer je svoju suprugu prijavljivao na Biro kao tehnološki višak, a i sam je jurio razne lekare da mu srede invalidsku penziju. Pa nije nam ni dostavio raspored dežurstva, kao za novembar mesec. Može on da nam potura razne obračune, ali gde je novac? Navedite nam zemlju u okruženju ili u EU gde poslodavac ne isplaćuje radnike. Zna se postupak. Firma se 30 u mesecu zatvara do svih isplata. I to nije krivično delo? Vi, zamenice Javnog tužioca, niste dobro zapazili, da je istog dana 21. decembra 2020. godine, poslato upozorenje o postojanju uslova za otkaz, i na taj dan otkazan Ugovor o radu. Po vama može to tako? Dakle, 21. decembra 2020. godine je otkazan Ugovor o radu, koji je lično Momčilo Nastasijević upisao u Delovodnik 08. februara 2021. godine, a nama je poslat 10. marta 2021. godine – navodi se u saopštenju.

Pored neisplaćenih plata i dohodaka, za period od 21. decembra 2020. godine do 11. marta 2021. godine, kao nosioci prava bivši radnici bili su lišeni i zdrastvene zaštite. Nisu mogli ni da se odjave niti da prijavite na bilo koje osiguranje. Jednostavno, kao da nisu ni imali zdrastvenu knjižicu. I to sve usred najveće pandemije Kovida-19. Jednostavno, nakon 30 i više godina rada u toj Zadruzi, radnici su ostali na ulici bez elementarnog prava na zdrastvenu zaštitu.

– Na kraju krajeva očekivali smo ovakvo rešenje, saznajući za prisno prijateljstvo Javnog tužoca sa Momom prevarantom. Ali uvek ima veći od većeg. A možda je tu umešao prste i Veroljub Arsić-Vecko, tobože kum Mome Nastasijevića-lažova. Moma prevarant je godinama trgovao brašnom sa njegovim ocem, koji je imao prodavnicu u Požarevcu. Da li je plaćeno? Ne verujemo. Gospodin Veroljub Arsić je čest gost na pumpi “Brams” u Rabrovu. Dolazi sa malom torbicom a ode sa povećom. U izloženim činjenicama nema osnova za krivično delo, po vama. Nadamo se da će uskoro na vaša radna mesta doći, neko pravedniji, i koji će poštovati zakon – navodi se na kraju u saopštenju.

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Radnici obratite se nezavisnim medijima da Srbija čuje za lopovluke u opštini Golubac i nevoljama radnika. Za svoja prava se obratite i sudu u Strazburu gde lopovi nemaju uticaj. Ne dozvolite Vašim porodicama i bližoj i daljoj rodbini da glasaju za SNS mafiju. Boriti se jer je pravda na Vašoj strani.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker