OD 19. SEPTEMBRA: U Beču počinje vakcinacija protiv majmunskih boginja

Grad Beč organizuje preventivnu vakcinaciju protiv majmunskih boginja počevši od 19. septembra 2022. godine.

Foto: Getty Images

Usled nedostatka vakcina građani će morati prethodno da se prijave za imunizaciju. Svi zainteresovani koji neće moći da se vakcinišu odmah, biće obavešteni kada vakcine budu dostupne.

Austrijskim pokrajinama je dodeljeno 2.340 doza vakcina protiv majmunskih boginja. Od te količine Beč je dobio 21,5 odsto što proporcinonalno odgovara broju stanovnika u glavnom gradu Austrije. Prema uredbi ministra zdravlja jedna trećina vakcina se može koristiti za preventivnu vakcinaciju, čime Beč raspolaže sa 400 doza.

U pitanju je vakcina 3. generacije protiv velikih boginja „Imvanex“ proizvođača „Bavarian Nordic“ koja je odobrena i za upotrebu protiv majmunskih boginja zbog srodnosti virusa. U Evropskoj uniji vakcina nije odobrena za osobe ispod 18 godina starosti.

Austrijski nacionalni odbor za imunizaciju je preporučio vakcinaciju za osobe koje rade u laboratorijama sa ortopoksvirusima ili uzorcima obolelih, zdravstvene radnike sa veoma visokim rizikom od izlaganja virusu majmunskih boginja ili ortopoksvirusima, osobe sa individualnim rizičnim ponašanjem i osobe u okviru vakcinacije za lokalno suzbijanje širenja virusa.

(Tpknews.com/Mediji)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker