RADIKALIZACIJA PROTESTA: Od 24. septembra sve škole u štrajku

Sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja donela su odluke da od ponedeljka, 24. septembra, uđu u zakonski štrajk, svakodnevnim skraćenje časova na 30 minuta.

U međuvremenu, u školama će biti održan i ranije zakazan štrajk u sredu 19. septembra, potvrđeno je Danasu u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije, GSPRS „Nezavisnost“, Sindikatu radnika u prosveti Srbije i Sindikatu obrazovanja Srbije. Prosvetari ne odustaju od zahteva da svi zaposleni sa sedmim stepenom stručne spreme budu u 9-1 platnoj grupi.

Komentarišući predlog Ministarstva prosvete da se u toj grupi, sem nastavnika koji rade u otežanim uslovima i koji imaju zvanje, nađu i razredne starešine, Tomislav Živanović, predsednik GSPRS „Nezavisnost“, kaže da za državu nije veliki trošak da u 9-1 platnoj grupi budu svi nastavnici. Za to je potrebno svega jedan do 1,5 odsto prosvetnog budžeta, napominje Živanović i dodaje da se država verovatno plaši nekog budućeg povećanja ako sve zaposlene u prosveti sa sedmim stepenom stručnosti svrsta u 9-1 grupu.

Slobodan Brajkovć, predsednik SRPS-a, kaže da nema ništa protiv da se prosvetari odreknu dela najavljenog povećanja plata, u korist startne pozicije u devetoj platnoj grupi i prvom platnom razredu.

– Neka povećanje umesto 10, bude osam odsto, a ušteda može da se iskoristi da svi nastavnici budu u 9-1 platnoj grupi. Druga mogućnost je da se svima smanji cena rada da bi se to postiglo. Jedino ne pristajemo da nas u startu oštete – poručuje Brajković.

On ocenjuje da država na sve načine pokušava da posvađa prosvetne radnike, jer su „sada u školama svi protiv svih“. Na ovaj način tumači ponudu da razredno starešinstvo bude uslov za startnu poziciju u 9-1 platnoj grupi. Na pitanje zašto je ovaj predlog sporan, Brajković odgovara:

– Zbog toga što se na terenu profesori u srednjim školama pitaju zašto bi sve učiteljice bile u 9-1, a mi koji nemamo starešinstvo u 8-3 platnoj grupi. Sada razredno starešinstvo donosi najmanje 2.000 dinara i to je dodatak na platu, a prema predlogu države bi vredelo 246 dinara. U školama, u proseku, polovina nastavnika ima razredno starešinstvo, a od direktora zavisi kome će to biti ponuđeno. Negde se o tome dogovore nastavnici u okviru svojih aktiva, ali je konačna odluka na direktoru – ističe Brajković.

Ovaj predlog izazvao je oprečna mišljenja i na društvenim mrežama, pošto neki prosvetni radnici smatraju da direktori svojim miljenicima dodeljuju razredno starešinstvo, dok drugi tvrde suprotno – da direktori na ovaj način kažnjavaju kolege sa kojima nisu u dobrim odnosima. Prema važećim propisima, naknada za starešinstvo iznosi četiri odsto i isplaćuje se kao dodatak na platu.

Pregovori sindikata obrazovanja sa resornim ministrima se nastavljaju u utorak, 18. septembra.

(TPKNEWS/Danas)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker