VELIKO GRADIŠTE: U Srednjoj školi otvorena izložba posvećena Milutinu Milankoviću (VIDEO)

U Srednjoj školi u Velikom Gradištu, u ponedeljak 26. marta, svečano je otvorena izložba o Milutinu Milankoviću, jednom od najvećih srpskih naučnika.

Foto: Promo

U organizaciji Udruženja “Milutin Milanković“ iz Beograda i Srednje škole iz Velikog Gradišta, uz podršku lokalne samouprave, veliki broj učenika, profesora, direktora javnih preduzeća i ustanova upoznao se sa životom i delom našeg slavnog naučnika.

U svečanoj sali Srednje škole, na ceremoniji otvaranja izložbe o Milutinu Milankoviću govorili su Zoran Tašić, direktor Srednje škole, zamenik predsednika opštine, Slađan Marković, i Slobodan Stojanović, potpredsednik Udruženja. Ovom prilikom prisutni videli i film o najznačajnijem srpskom naučniku koji je karijeru napravio u Srbiji.

Milutin Milanković, akademik i profesor Univerziteta u Beogradu, iskazao se u nizu naučnih disciplina: matematici, klimatologiji, meteorologiji, astronomiji, geologiji, geofizici, geografiji i građevinarstvu. Tvorac je reformisanog Julijanskog kalendara, ali je u svetu najpoznatiji kao autor astronomske teorije klimatskih promena, kojom je objasnio misteriju ledenih doba.

Njemu u čast, jednom krateru na tamnoj strani Meseca dato je njegovo ime, a doneta je odluka da se i krater na Marsu nazove Milanković. Takođe i planetoid, kojeg su otkrili srpski astronomi, nosi ime 1605 Milanković. Evropsko geofizičko društvo ustanovilo je medalju „Milutin Milanković” 1993. godine za izuzetne zasluge u dugoperiodičnom proučavanju i modeliranju klime.

Izložba o Milutinu Milankoviću – putniku kroz vasionu i vekove, biće otvorena za sve posetioce do petka 30. marta.

(SOVG)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker