I DANAS, 17 GODINA POSLE: Delegacija SPS i SRS položila vence na Miloševićev grob u Požarevcu

Delegacija Socijalističke partije Srbije (SPS) i Srpske radikalne stranke (SRS) položila je danas u Požarevcu vence na grob bivšeg predsednika Srbije i lidera te partije Slobodana Miloševića, koji je pre 17 godina preminuo od posledica infarkta u pritvorskoj jedinici Tribunala u Hagu.

Foto: Promo

Obraćajući se okupljenima, član Predsedništva SPS Nikola Šainović ocenio je da su Miloševićevi “spomenici” Dejtonski sporazum, rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, “vizionarski govor od 2. oktobra 2000. godine” i “maestralna borba za istinu u Haškom tribunalu. Ta borba je svojevrsni spomenik istini u koju je Slobodan Milošević uložio sve svoje znanje, energiju, iskustvo i svoj život”, rekao je Šainović.

Ocenio je da je SPS “rođena sa Slobodanom Miloševićem kao temelj ove države” i da tako “stoji i danas”.

“Ne biramo uslove u kojima ćemo se boriti za državu, uvereni da su pravda i istina naše najjače oružje. Nek traje uspomena na Slobodana Miloševića”, rekao je Šainović.

Upitan za predloge od pre nekoliko godina da Miloševiću bude podignut spomenik u Beogradu, Šainović je rekao da to danas “nije tema”, ali da će se o tome “i dalje pričati”.

“Sve je to u toku ali danas je tema istorija i država”, kazao je funkcioner SPS.

Potpredsednik SRS Miljan Damjanović ocenio je da je Milošević “ubijen u antisrpskom Haškom tribunalu”.

“Istorija će o svima jednog dana suditi ali mora biti zabeleženo da je Milošević ubijen u Haškom tribunalu u kom je apsolutno dominirao, branio srpske nacionalne interese i srpski narod u celini. Na tome smo mu zahvalni i zbog toga mu odajemo počast”, rekao je Damjanović agenciji Beta.

Foto: Promo

Ocenio je da je Milošević trebalo da bude sahranjen u Aleji velikana u Beogradu.

“I danas, 17 godina posle njegove smrti, svedoci smo da nije ispoštovano ono što je Milošević zaslužio, a to je mesto u Aleji velikana. Njegova herojska borba u Haškom tribunalu biće upisana u istoriju, zbog toga smo mu mi srpski radikali odavali i odajemo počast”, naveo je Damjanović.

Bivši predsednik Srbije i SRJ preminuo je 11. marta 2006. godine u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala gde mu je suđeno za ratne i zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj i na Kosovu i Metohiji, i za genocid u BiH.

Suđenje Miloševiću nije završeno sudskom presudom pošto je bivši predsednik Srbije i SRJ preminuo u pritvorskoj jedinici Tribunala od posledica infarkta.

Telo Slobodana Miloševića dopremljeno je u Srbiju marta 2006. godine, a bivši predsednik sahranjen je u dvorištu porodične kuće u Požarevcu.

(Tpknews.com/Beta)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker