ŠKOLSKA SLAVA: Danas je Sveti Sava, ovo uradite obavezno!

Praznik Svetog Save ili Savindan, posvećen je utemeljitelju srpskog pravoslavlja Rastku Nemanjiću, prosvetitelju i prvom srpskom arhiepiskopu, čoveku koji se svojevoljno odrekao zemaljske vlasti i zamonašio se.

Ovaj praznik je jedan je od najvećih hramovnih i porodičnih praznika. Proglašen je za školsku slavu i danas se kaže “Sveti Sava, školska slava”.

Sveti Sava / Foto: promo

Rastko Nemanjić, sin velikog srpskog župana Stefana Nemanje, rođen je 1169. godine. Kao mladić je žudeo za duhovnim životom i zato je odbegao u Svetu Goru.

Sveti Sava, rođen kao Rastko Nemanjić, bio je raški plemić iz vladarske porodice Nemanjića.

Rastko, koji je uzeo monaško ime Sava, izdejstvovao je kod cara i patrijarha nezavisnost Srpske crkve, i postao prvi srpski arhiepiskop.

Putovao je dva puta na poklonjenje svetinjama u Jerusalimu i Svetoj zemlji. Mirio je svoju braću, zavađenu oko vlasti, mirio je Srbe sa njihovim susedima. Dok je stvarao Srpsku crkvu, istovremeno je stvarao srpsku državu i kulturu.

Smatra se da deca, učenici, studenti na današnji dan treba da nauče nešto novo kako bi tokom cele godine imali dobre rezultate u školi i napredovali. Iako je današnji dan obeležen crvenim slovom, žene danas smeju da rade sve kućne poslove, pa se zato na današnji dan stoka puštala na ispašu.

Postoji narodno verovanje da se pred Savindan ne sme terati stoka u šumu zbog straha od vukova, jer bi to za nju bilo pogubno.

Takođe, tih dana se ništa nije radilo sečivom, pa britve nisu otvarane da bi vucima čeljusti ostale sklopljene.

Na današnji dan ne treba da oblačite crvenu boju jer se verovalo da ta boja priziva vukove koji bi klali stoku.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker