VOJNA POBUNA U SRBIJI: Oficiri i vojnici Vojske Srbije izlaze na ulice!

Pripadnici Vojske Srbije prvi put u istoriji naših oružanih snaga 27. novembra održaće protestni skup ispred sedišta Ministarstva odbrane u Beogradu.

vojnici-vojska-srbije

Vojni sindikat Srbije pozvao je svoje članove i sve građane da se okupe i zatraže poboljšanje materijalnog statusa oficira, podoficira, vojnika i civila zaposlenih u sistemu odbrane.

Do sada toga nije bilo u Srbiji, ali očigledno za sve postoji prvi put – oni kojima je zadatak da brane državu ustaće protiv nje!

Povod za protestni skup, kako navode organizatori, jeste višemesečno ignorisanje reprezentativnog Vojnog sindikata u dijalogu o položaju pripadnika vojske. U ovom sindikatu navode da poslodavac – Ministarstvo odbrane odbija da ih prihvati kao učesnika u razgovorima o primanjima, prinadležnostima i pravima zaposlenih.

– Ministarstvo odbrane donelo je više važnih akata bez uvažavanja našeg stava – kaže Novica Antić iz Vojnog sindikata. – Reč je o pravilnicima o platama, putnim troškovima, radnom vremenu, dnevnicama… Oni su doneti bez ikakvih konsultacija sa nama, iako se najdirektnije tiču materijalnog položaja.

Jedan od najvažnijih zahteva vojnih protestanata biće usaglašavanje osnovice za obračun plata sa zakonskim minimumom. Zbog višegodišnje neusaglašenosti više od 70 posto zaposlenih u sistemu odbrane prima platu koja je manja od republičkog proseka. Jedan od neslavnih aduta organizatora protesta je i podatak da više od 80 posto vojnih i civilnih lica mesečno zarađuje manje od iznosa potrošačke korpe.

U Ministarstvu odbrane najavljeni skup smatraju “presedanom koji ne zavređuje podršku ostalih zaposlenih” i podsećaju da je vojska u Srbiji uvek delila sudbinu ostalih građana.

– Pripadnici vojske moraju da prihvate činjenicu da se na unapređenju njihovog položaja radi, ali prema realnim mogućnostima i snazi privrede od koje zavise svi građani – kaže Đorđević.

Ministar smatra i da briga o životnom standardu ne treba da bude privilegija sindikata, već “zajedničko nastojanje da se poboljšaju materijalni položaj i uslovi rada prema realnim mogućnostima države”.

– Protestni skup nije način da se pokuša iznuditi nešto za šta u ovoj situaciji nema mogućnosti. Postupno poboljšanje standarda i radnih uslova ostaje preokupacija Vlade. Kroz istoriju je bilo mnogo teških trenutaka, ali pripadnici vojske, koji su uvek sve delili sa svojim narodom, nikada nisu javno protestovali – ističe Đorđević.

U Ministarstvu odbrane podsećaju da po zakonu profesionalni pripadnici vojske nemaju pravo na štrajk. Organizatori skupa, sa druge strane, ističu da se ovak propis ne odnosi i na učestvovanje u zborovima.

– Zabranjen je samo štrajk, protestna okupljanja nisu. Nošenje uniforme, takođe, nije dozvoljeno samo na političkim skupovima, pa su naši članovi slobodni da na protest dođu i uniformisani – navodi Novica Antić iz Vojnog sindikata.

TPKNEWS/Agencije

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker