NOVA TARIFA OD 4. MARTA: Izvršiteljima nije bilo dovoljna dosadašnja zarada pa dižu cene i do 75 odsto

Uticaj ekonomske krize, enormnog rasta cene proizvoda i usluga, koje nikako ne prati rast zarada, ispraznile su novčanike i kućni budžet građana, koji neretko ne mogu da plate sve dažbine državi, ukoliko žele da uspeju da nekako napune frižider.

Tako se dešava da se dugovi gomilaju, a građani žive u strahu da im se na vratima jednog dana ne pojavi nemilosrdni mafijaški sudski izvršitelj, koji će im popisati imovinu i izvršiti plenidbu, ukoliko ne uspeju da ih u međuvremenu izmire.

Na našu „radost“, u skladu sa sveopštom inflacijom, usluge izvršitelja ćemo od početka marta takođe plaćati više.

Naime, ministarka pravde propisala je izmene Javnoizvršiteljske tarife prema kojima vrednost boda raste sa sadašnjih 120 na 150 dinara, bez PDV-a. Pošto se sve naknade za rad izvršitelja iskazuju u bodovima, proizilazi da će sve usluge – biti skuplje, piše N1.

Ove izmene objavljene su u Službenom glasniku 24. februara, a na snagu stupaju 4. marta. „Nova tarifa se primenjuje na postupke izvršenja i obezbeđenja koji su pokrenuti od dana stupanja ove tarife na snagu“, stoji u objavljenim izmenama.

Osim skupljeg boda za 30 dinara, u novoj Javnoizvršiteljskoj tarifi uvećan je i broj bodova za jednu uslugu.

Umesto 2,5 boda, što je 300 dinara bez PDV, za uslugu dostavljanja poštom strankama, učesnicima u postupku i sudu, po novom će tarifa biti 3,5 bodova, što je 525 dinara bez PDV.

Ova usluga po novom obuhvata dostavljanje poštom strankama, učesnicima u postupku, sudu, državnim organima, pravnim licima, preduzetnicima i imaocima javnih ovlašćenja. To je povećanje, u dinarima – za 75 odsto.

Službeni glasnik

Naknada za pripremanje, vođenje i arhiviranje predmeta sa utvrđenim brojem bodova određena je u tarifnom broju 1. ove tarife.

Iznos bodova za ove naknade – koje zavise od vrednosti postupka – nije se menjala. Ali će bod od 4. marta biti skuplji za 30 dinara i iznosiće 150 dinara, kao i za sve druge usluge.

Službeni glasnik

„Naknada za pripremanje, vođenje i arhiviranje predmeta u postupku dobrovoljnog namirenja novčanog potraživanja pre pokretanja izvršnog postupka iznosi 20 odsto naknade određene tarifnim brojem 1. ove tarife, koja ne može biti manja od 2000 dinara“, stoji u Javnoizvršiteljskoj tarifi.

Izvršiteljima sleduje i nagrada za uspešnost sprovođenja izvršnog postupka i postupka obezbeđenja

Koji iznos nagrade će dobiti, utvrđeno je tarifnim brojem 3.

Službeni glasnik

„Naknada za uspešnost sprovođenja postupka dobrovoljnog namirenja novčanog potraživanja pre pokretanja izvršnog postupka iznosi 50 odsto naknade određene tarifnim brojem 3. ove tarife“, stoji u Javnoizvršiteljskoj tarifi.

Inače, naknada za rad javnog izvršitelja određuje se tako što se broj bodova pomnoži sa vrednošću boda i uveća za porez na dodatu vrednost, ukoliko je javni izvršitelj obveznik plaćanja PDV-a u skladu sa zakonom.

Trenutna javnoizvršiteljska tarifa na snazi je od 1. januara 2020. godine, a nova stupa na snagu 4. marta 2023. godine.

(Tpknews.com/N1)

Jedan komentar

  1. Kada ova lopovska vlast padne narod treba pod broj 2 da ukine ove krvopije od izvršitelja i da se urade revizije svih njihovih otimačina. Pod broj 1 zna se šta je činiti.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker