OČAJNIČKA BORBA: Ovako izgleda borba protiv korone u gradu u najteže pogođenoj italijanskoj regiji (VIDEO)

U bolnici Papa Ivan XXIII u italijanskom gradu Bergamu u Lombardiji svaki novi udah mala je pobeda u borbi protiv virusa korona. Odeljenja su pretrpana krevetima. Hodnici takođe.

Screenshot

Pacijenti na njima drže se za grudi i teškom mukom dišu uz pomoć respiratora. Lekari i medicinske sestre užurbano obilaze pacijente, nastojeći im pomoći koliko god mogu.

Situacija nije haotična, ali kad je svaki trenutak presudan, tako može delovati.

Ovako izgleda svakodnevica u epidemijom virusa korona najteže pogođenoj bolnici u najteže pogođenom gradu u najteže pogođenoj italijanskoj regiji.

Spomenute strašne prizore na frontu rata protiv bolesti COVID-19 zabeležili su novinari Skaj Njuza kada su posetili Bergamo. U tom ratu osoblje bolnice Papa Ivan XXIII. trenutno gubi.

“Moramo koristiti svaki komadić prostora” otkriva Vanna Toninelli, iz odeljenja za medije bolnice, dok objašnjava da tradicionalna podela prostora na čekaonice, hodnike i odeljenja ovde više ne vredi.

Broj zaraženih virusom koji zahtevaju bolničko lečenje na severu Italije toliko je velik da se bolnice s njim teško nose, a situacija sa severa mogla bi se vrlo lako preslikati na ostatak države.

Osoblje bolnice radi punom parom kako se zdravstveno stanje pacijenata ne bi još više pogoršali. Kako se novi pacijenti primaju, tako ih okruže osoblje. Spajaju ih na monitore koji će pratiti njihove vitalne znakove, daju im infuziju i priključuju na respiratore. Oni su najvažniji. Bez njih im ne bi bilo spasa.

Čekaonica hitnog prijema izgleda kao jedinica intenzivne nege. Tamo se leče pacijenti koji su nedavno stigli u bolnicu. Zdravstvena slika poprilično im je loša, ali u intenzivnu ne mogu jer u njoj nema mesta. Da su bilo gde drugo na svetu, bili bi na intenzivnoj. Da bi ih u bolnicu Papa Ivan XXIII primili u intenzivnu moraju biti na ivici smrti. Nije dovoljno što su “samo” jako bolesni. S obzirom na to kakva situacija trenutno vlada na severu Italije, biti jako bolestan smatra se povoljnom pozicijom.

A novi pacijenti stalno pristižu. Situacija samo što nije izmakla kontroli.

Grad Bergamo pozvao je Sky News kako bi svi videli kako izgleda katastrofa, katastrofa bez presedana.

Bergamo želi da vidite ove prizore kako biste se mogli zapitati rade li vaše vlade dovoljno da se suzbije pandemija virusa. Više nema, ‘nismo znali’. Italija možda nije, ali sada svi ostali znaju.

Lekari u bolnici teško komuniciraju s pacijentima. To je zbog respiratora oko njihovih glava. Oni pokušavaju izjednačiti pritisak zraka u njihovim plućima. Slabiji jedva govore, a kakofonija koju stvara medicinska oprema otežava razumevanje i to malo reči što uspeju izustiti.

Ovakvu navalu u ovako kratkom roku niko nije očekivao. “I neka se zna – ovo nije ništa nalik gripu. Ovo nalikuje hroničnoj upali pluća. Svakog dana umre stotine pacijenata”, naveo je novinar Skaj Njuza koji je predvodio izveštavanje iz Bergama.

(Tpknews.com/Jutarnji.hr)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker