NAJVIŠE OBRAZOVANIH ROMA U VELIKOM GRADIŠTU: Milićev naslednik proslavio Međunarodni dan Roma

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana Roma, mališanima iz predškolske ustanove „Majski cvet” prikazani su panoi sa romskim ličnostima koje su obeležile svet filma, kulture, umetnosti i sporta iz čitavog sveta i koje su uspele da se afirmišu, integrišu i da uspešno učestvuju u kreiranju svakodnevnog života zajednice.

Foto: SOVG

Nedeljko Vasić, zamenik predsednika opštine Veliko Gradište i ujedno pripadnik romske nacionalne manjine i budući naslednik predsednika opštine, nakon odlaska u penziju aktuelnog predsednika opštine Dragana Milića, u oktobru ove godine, rekao je da opština Veliko Gradište u odnosu na broj stanovnika ima najveći broj obrazovanih Roma u Srbiji – od lekara, profesora, pravnika, pedagoga do hirurga.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana Roma, Vasić je poručio i da se lokalna samouprava trudi da pomogne toj manjini, ali da udruženja moraju da pomognu podsticanjem obrazovanja u toj populaciji.

Ovaj događaj u organizaciji gradištanskog Društva „Rom”, lokalne samouprave, Srednje škole „Miloje Vasić” i Predškolske ustanove „Majski cvet”, počeo je obraćanjem đacima u srednjoj školi, a nastavljen u prostorijama društva gde su gosti bili mališani iz vrtića.

– Deo romske populacije ne koristi mogućnost obrazovanja koje je u Srbiji svima dostupno, ali da ima mnogo primera uspešnih i integrisanih u društvo – , ukazala je Vesna Novković, direktorka škole „Miloje Vasić”, dodajući da je ta institucija dala doprinos da sve više romske dece nastavlja da se školuje.

Živoslav Simić, zamenik predsednika Društva „Rom”, ukazao je na to da Romi nisu uvek bili ravnopravni, pre svega u obrazovanju, jer su mladi zbog načina života rano napuštali školu, dok danas ima sve više onih koji završavaju i srednju školu i fakultet.

Živoslav Simić se na kraju zahvalio opštini što omogućava besplatan boravak romske dece u vrtićima.

(Tpknews.com/I.M.S.)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Teško da će lekar Nedeljko Vasić, zameniti Dragana Milića, kada on ode u penziju. U Velikom Gradištu čak i vrapci cvrkuću, da će novi predsednik opštine biti advokat Vladimir Štrbac. Jeste da je dr Vasić bolji čovek od Štrpca, ali to se u Srbiji ne gleda.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker