STIŽU NOVA POSKUPLJENJA: Ako je jeftin parizer, gorivo i struja mora da bude skupo

Od 1. novembra definitivno poskupljuje struja. Izvesno je da će zbog uvećanih akciza od oktobra dodatno da poskupi i gorivo. Predsednik objašnjava da kad su nam jeftini mleko, jaja i sve drugo, nešto mora da bude skupo.

Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Dvostruki udar na standard građana dogodiće se u jednom danu. Od ranije se zna da će 1. novembra poskupeti gas, a sada je potvrđeno i ono o čemu se već mesecima govorilo, mada je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića stizala, sada se ispostavilo, lažna nada da do toga ipak neće doći.

Gas će od 1. novembra biti skuplji za deset odsto, a struja za osam. Kako RTS prenosi, Savet Agencije za energetiku dao je saglasnost na povećanje cene struje, pa će kilovat-sat struje za domaćinstva i male kupce biti 10,26 dinara, sa PDV-om 14,29 dinara. Ovo će biti treće ovogodišnje poskupljenje, nakon januarskog i majskog.

ZNALO SE ŠTA NAS ČEKA

U izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju koji je objavljen početkom jula, navedeno je da od 1. novembra građane Srbije očekuje novo poskupljenje struje za osam odsto i gasa za 10 odsto.

Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija neće stvarati priliku drugim zemljama da privlače više investitora, zbog povoljnijih cena energenata, kao i da ako situacija sa energentima ostane ovakva, neće biti potrebno sledeće poskupljenje struje koje je dogovoreno sa Međunarodnim monetarnim fondom.

“To vam sad kažem, pošto mi da budemo budale nećemo”, rekao je Vučić.

Kako se to tačno situacija sa energentima promenila, nije poznato, ali svojevrsna priprama javnosti da se najava predsednika neće obistiniti trajala je neko vreme, uz obavezno naglašavanje da je struja u Srbiji među najjeftinijom.

POSKUPLJENJE ZA BUDUĆNOST

Tako je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović prvo rekla kako se nada da cena struje u Srbiji, koja je među tri najjeftinije u Evropi, neće poskupeti. A onda je usledila nova izjava da je neophodno da struja poskupi pre nove godine.

“Poskupljenje struje je u pregovorima, mislimo da će biti neophodno da svakako bude pre nove godine. Nastojaćemo i ove godine da cena struje raste što je manje moguće, ali je korekcija potrebna zarad dugoročne stabilnosti našeg energetskog sistema”, objasila je tada Đedović.

I predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je pre samo dve nedelje rekla da se još uvek razgovara sa Međunarodnim monetarnim fondom o povećanju cena električne energije i da će se Vlada Srbije truditi da ne bude poskupljenja ili da bar budе minimalnо.

Iz njene izjave reklo bi se da se enregetska situacija o kojoj je još pre nekoliko meseci govorio predsednik Vučić nije promenila i da svega za proizvodnju struje imamo dovoljno.

“Imala sam ponovo radni sastanak i sa članovima Nadzornog odbora EPS-a, sa vršiocem dužnosti generalnog direktora EPS-a Dušanom Živkovićem i sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović o pripremama za grejnu sezonu. Mi imamo potpuno pripremljeno sve za ovu zimsku sezonu, na našim deponijama uglja je preko 2,1 milion tona uglja. Imamo dodatno pokrivene količine, a dnevno otprilike kopamo 100.000 tona uglja iz naših kopova i skladištimo na deponije. Pored toga, imamo dodatno pokrivene količine koje idu u luku Konstancu ili Ploče”, rekla je ona.

MORA ZA DRŽAVU

Mesec dana pre poskupljenja struje i gasa, od 1. oktobra, izvesno je, da će poskupeti gorivo, ali i svi akcizni proizvodi poput kafe, duvanskih proizvoda i alkoholnih pića. Od 1. oktobra počinju da važe nove, uvećane akcize.

Srbija je već sada na vrhu liste zemalja regiona po tome koliko košta litar goriva. Stručnjaci procenjuju da će se cene naftnih derivata od prvog dana oktobra definitivno povećati zbog odluke Vlade Srbije da podigne iznos akcize na evrodizel za 4,76 dinara, a na benzin za 4,63 dinara po litru.

Procena je da će gorivo u Srbiji u maloprodaji poskupeti najverovatnije za više od šest dinara.

Da je gorivo u Srbiji skuplje u odnosu na region i to zato što Srbija ima najveće akcizno opterećenje na naftu, kaže i sam Vučić, ali ima i objašnjenje i opravdanje za to.

“Zašto? Zato što, kada već o tome govorimo, gde je od tih zemalja jeftinija cena električne energije? Pa nigde, u Srbiji je najniža. Gde je niža cena hleba? Pa, nigde. Kada pogledate cene mleka, jaja i sve drugo. Dakle, morate da izaberete nešto, država mora da ima svoje prihode”, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da, ukoliko akontacije nastave da rastu u jednom danu, država će razmotriti šta još može da se uradi.

“Mučiće nas to, ali moraćemo da vidimo šta država može da preduzme, tu smo ograničeni MMF-om, videćemo kako i šta možemo da učinimo po tom pitanju”, zaključio je predsednik.

Akcija države “Bolje cene” počela je 13. septembra, a u okviru nje snižene su cene 36 proizvoda.

Prvog dana akcije, koja će trajati do 31. decembra, predsednik Vučić je sa ministrima Sinišom Malim i Tomislavom Momirovićem doručkovao parizer čija je cena sa 399 snižena na 259 dinara.

(Tpknews.com/Vreme)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker