UMESTO NA ROBIJU, POSTAVLJEN NA ČELO DRUGOG: Nagrađen jer je ojadio šumsko gazdinstvo Severni Kučaj!

Početkom juna 2018. godine, policija u Požarevcu, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za borbu protiv korupcije Višeg tužilaštva u Kraljevu, uhapsila je tri osobe iz šumskog gazdinstva Severni Kučaj, inače jednog od dela preduzeća Srbijašume.

Nenad Živković/Foto: Privatna arhiva

Kako je tada saopšteno, uhapšeno je odgovorno lice šumskog gazdinstva Severni Kučaj iz Kučeva N.Ž. (1972), kao i D.M. (1979) i O.S. (1970), kome se na teret stavlja i krivično delo falsifikovanje službene isprave.

Mediji tim povodom prenose da je odgovorno lice ovog gazdinstva ustvari Nenad Živković za koga navode da je u tom trenutku “treći kadar Srpske napredne stranke iz Despotovca koji je uhapšen pod sumnjom na zloupotrebu službenog položaja”.

Policija tada saopštava da se sumnja da su uhapšeni prilikom ugovaranja prodaje drvne mase javnog preduzeća Srbijašume, na području šumskog gazdinstva Severni Kučaj, stavili u povoljniji položaj dva kupca.

“Na taj način osumnjičeni su za sebe i još dva privredna društva ostvarili protipravnu imovinsku korist od oko 10 milona dinara”, navela je u junu 2018. policija.

Pored ovo troje uhapšenih, krivična prijava podneta je tada i protiv još četvoro zaposlenih u šumarskom gazdinstvu Severni Kučaj i to zbog sumnje da su počinili krivična dela zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja službene isprave.

“Oni se terete da su sačinjavali službene isprave – propratnice za prostorno drvo u koje su unosili neistiniti sadržaj o poreklu drvne mase, čime su omogućili prisvajanje protivpravne imovinske koristi većem broju fizičkih lica od 327.247 dinara, za koliko su oštetili javno preduzeće Srbijašume i Severni Kučaj” , navela je tada policija u saopštenju.

Ovaj postupak je vodilo Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu koje navodi da je od sedmoro osumnjičenih dvoje dobilo zatvorske kazne, dvoje uslovne, a troje, među kojima i odgovorno lice Severnog Kučeva Nenad Živković prošlo je bez ikakvih krivičnih sankcija jer je tužilac odlučio da primeni institut odloženog krivičnog gonjenja. To znači da se krivična prijava odbacuje nakon što osumnjičeni uplate određene novčane iznose u humanitarne svrhe.

Na pitanje koje je postavio Insajder, po kom osnovu je tužilac odlučio da odbaci krivične prijave protiv troje osumnjičenih, u Višem javnom tužilaštvu navode da je razlog za donošenje ovakve odluke to što je kazna za krivično delo za koje su osumnjičeni predviđa kaznu do pet godina ali i to što osumnjičeni nisu ranije osuđivani niti je prema njima ranije primenjivan ovaj institut.

Nenad Živković tako je morao da nadoknati štetu u iznosu od 99.175,00 dinara i da uplati u humanitarne svrhe 250.000,00 dinara, dok su drugo dvoje osumnjičenih, M.D. i P.S. svoju krivičnu odgovornost obrisali uplatom od 50.000 dinara u humanitarne svrhe.

Tako je institut odloženog krivičnog gonjenja koji se u javnosti zove i oportunitet postao odličan mehanizam da javni funkcioneri nikada ne odgovaraju za krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Nenada Živkovića je na čelo Šumskog gazdinstva Kragujevac, uprkos postupku za zloupotrebe u Šumskom gazdinstvu Severni Kučaj, imenovalo javno preduzeće Srbijašume.

Na pitanje Insajdera zbog čega je nakon hapšenja, Živković ponovo imenovan u ovom javnom preduzeću, citirajući Ustav Republike Srbije, navode da se “svako smatra nevinim dok se njegova krivica ne utvrdi pravosnažnom odlukom suda”.

Navode i tumačenje da se primenom načelo oportuniteta ne utvrđuje da li je okrivljeni izvršio krivično delo i da li je za isto delo kriv dodajući da pristanak osumnjičenog na primenu ovog instituta nikako ne znači njegovo priznanje krivice.

“Stoga, uzimajući u obzir činjenicu da Nenad Živković nije oglašen krivim za navedeno krivično delo kao i činjenica da je Živković dostavio potvrdu da se protiv njega ne vodi nijedan postupak, te da je svojim radom značajno doprineo ostvarivanju dobrih poslovnih rezultata u Preduzeću, nije bilo smetnji za njegovo imenovanje za direktora Šumskog gazdinstva Kragujevac u Kragujevcu”, dodaju Srbijašume u odgovoru Insajderu.

Inače, Javno preduzeće „Srbijašume“ obavlja svoju delatnost preko 19 delova preduzeća, od čega 17 delova čine Šumska gazdinstva u centralnoj Srbiji. Jedno od njih je i Šumsko gazdinstvo Kragujevac koje je organizaciono podeljeno na 2 šumske uprave. U sastavu šumskog gazdinstva nalaze se 2 rasadnika, 2 zaštićena područja i 1 lovište.

(Tpknews.com/Insajder)

Jedan komentar

  1. Opa Bato, Neša zvani ” konj” ja mislio da on čami zatvoru a on je unapeđen. Ne verujem baš da u Kragujevcu može da krade kao kod Vlaha u Kučevu?

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker