STAVITE MASKE NA LICE: Gust dim se nadvio nad vikend naselje Vinci, kod Golupca (VIDEO)

Građani iz vikend naselja Vinci, kod Golupca, se već duže vremena žale na strašan smrad i dim koji se nadvije nad ovim naseljem svaki put kad dođe do požara na obližnjoj deponiji.

Foto: Privatna arhiva

Iz JKP “Golubac” rekli su za “TPKNEWS” da svaki požar koji je do sada izbio na deponiji, podmetnut je od strane nesavesnih građana.

Međutim, zabrinuti čitaoci “TPKNEWS-a” iz vikend naselja Vinci, ali i iz Golupca kažu da svaki put kada se zapali deponija u blizini ovog naselja, a koju golubačka opština već godinama koristi za odlaganje smeća sa cele golubačke teritorije, ne mogu na ulicu da izađu jer će se ugušiti od smrada.

Najviše primedbi na rad JKP “Golubac” pristiglo je u našu redakciju od građana iz vikend naselja Vinci, koji se žale da JKP “Golubac” uopšte redovno ne odnose smeće, a zahtevaju da im se uredno plaćaju mesečni računi od 700 dinara za odnošenje smeća, iako dobro znaju da u vikend naselje Vinci dolaze ljudi samo preko leta.

Smeće koje su građani slikali, a koje je stajalo mesec ipo dana u vikend naselju Vinci / Foto: Čitalac “TPKNEWS-a”

Kako nas uveravaju nadležni, nema opasnosti po zdravlje građana.

“Požar koji je izbio na deponiji nije izazvao prekoračenje graničnih vrednosti zagadjujućih materija na teritoriji vikend naselja Vinci, pokazuju rezultati kontinuiranog monitoringa kvaliteta vazduha”, saopštili su nam nadležni i takođe savetuju građanima da lice zaštite maskama ukoliko ne mogu da podnesu smrad.

“Savet je da građani zatvore prozore kako im dim ne bi ulazio u kuće, kao i da preko lica stave zaštitnu masku”, rečeno nam.

U vezi ovoga kontaktirali smo i direktora JKP “Golubac” Milošević Miroslava, koji je odgovorio na par naša postavljena pitanja u vezi primedbi na njihov rad koje su pristigle od naših čitaoc u našu redakciju:

“Naravno da je interes lokalne samouprave Golubac da opštinska deponija, locirana iza vikend naselja Vinci, mora biti u skladu sa pravilima koja važe u oblasti zaštite životne sredine. Za opštinsku deponiju je u proteklom periodu izrađena projektno-tehnička dokumentacija koja predviđa nekoliko faza. Prva faza (ograđivanje) je već sprovedena. Kapija na ulasku u deponiju, koja je takođe predviđena, je dva puta postavljana. Nesavesni građani su dva puta ukrali kapiju. Do septembra je predviđeno sledeće: dovođenje elektro napajanja na deponiju, dovođenje vodovodnog hidrantskog priključka na deponiju i postavljanje video nadzora čime bi se sprečilo dalje delovanje nesavesnih građana, po pitanju krađa, izazivanja požara, odlaganja otpada u pristupnom pojasu kod deponije ili duž puta od vikend naselja Vinci do deponije (oko 1,5 km)” rekao nam je direktor JKP “Golubac” i naveo je, da je takođe predviđeno i postavljanje montažnog objekta u kome bi se, od strane angažovanih radnika preko projekta, koji finansira Nemačka organizacija za saradnju-GIZ, vršila selekcija reciklažnog otpada, čime bi se količina odlaganog ostalog otpada značajno smanjila.

Takođe predviđena je projektnom dokumentacijom i sanacija i rekultivacija pomenutog prostora, ali kako nam je direktor rekao to je faza koja će se sprovesti posle otvaranja regionalne deponije.

Što se tiče sakupljanja otpada iz domaćinstava i vikend kuća na teritoriji opštine Golubac direktor Milošević nam je rekao da se sprovodi po planu definisanom opštinskom odlukom: “Iz vikend naselja Vinci je prikupljanje otpada predviđeno jedanput nedeljno (van sezone), a od 01. juna, pa do 01, septembra (tokom turističke sezone) je predviđeno prikupljanje otpada dva puta nedeljno. Ovakav tempo se sprovodi već tri godine. Uz ovako definisan tempo, KJP “Golubac” sprovodi i vanredna prikupljanja otpada tokom praznika (Uskrs, 1.maj itd.). Koristim priliku da se savesnim građanima zahvalim na redovnom izmirivanju računa po osnovu komunalnih usluga, a da istovremeno, pozovem nesavesne građane (koji su većinom i najveći kritičari rada KJP “Golubac”), da u narednim danima izmire svoja dugovanja prema KJP “Golubac”, da bi aktivnosti na održavanju čistoće u vikend naselju Vinci bila sprovedena po planu, jer je u toku i nabavka novih metalnih kontejnera specijalno za vikend naselje Vinci”, rekao nam je direktor i dodao: “Navodi izrečeni u Vašem dopisu, oko angažovanja KJP “Golubac”, nisu tačni, jer većinu problema na terenu izazivaju i sami građani. Posle postavljanja namenskih kanti za opuške i sitan otpad, duž šetno-biciklističke staze u vikend naselju Vinci, NESAVESNI GRAĐANI bacaju sitan otpad i opuške i dalje po stazi. Pored postojećih kontejnera u vikend naselju Vinci NESAVESNI GRAĐANI i dalje odlažu (bolje reći bacaju kroz prozor iz automobila) svoj otpad koji ostaje pored kontejnera. Nekoliko kontejnera u vikend naselju Vinci su izgoreli zbog (namerne ili slučajne) nepažnje NESAVESNIH GRAĐANA, jer su žar od roštilja ubacivali u i pored kontejnera. Ukratko rečeno, uvek smo bili spremni za saradnju sa svim građanima po pitanju zaštite životne sredine, uz obostrano uvažavanje i razumevanje”, rekao je za “TPKNEWS” direktor JKP “Golubac” Milošević Miroslav.

M. Lalić

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker