NOVE INVESTICIJE: Direktor Agencije za upravljanje lukama sa predsednikom Velikog Gradišta

Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović posetio je Veliko Gradište i razgovarao sa predsednikom opštine Draganom Milićem o nastavku saradnje na unapređenju nautičkog turizma u toj lokalnoj samoupravi.

Foto: Promo

Perović je naveo da je Agencija pokrenula nekoliko razvojnih aktivnosti sa opštinom, među kojima su izgradnja međunarodnog putničkog pristaništa u Ramu i razvoj marine. Najavio je da će Agencija u narednom periodu investirati u gradnju pristaništa kod Ramske tvrđave.

“Izdvojili smo sredstva u ovoj godini za izgradnju sistema veze plutajućeg objekta i obale. Uzimajući u obzir specifičnu konfiguraciju terena, takav sistem omogućiće bezbedno pristajanje brodova. Naredni korak je izbor lučkog operatera, kako bi pristanište bilo spremno za doček prvih kruzera u idućoj nautičkoj sezoni. Na taj način, približićemo tvrđavu Ram turistima iz celog sveta i upotpuniti ponudu Donjeg Podunavlja. Prateći akcioni plan Vlade Srbije za razvoj vodnog saobraćaja u Srbiji, želimo da u potpunosti iskoristimo brojne mogućnosti Dunava za dalje pospešivanje međunarodnog i domaćeg rečnog putničkog saobraćaja“, rekao je Perović.

Imajući u vidu da Agencija radi na Studiji kojom će biti definisana mreža marina na Dunavu i Savi, jedna od tema sastanka bila je i razmatranje marine u Velikom Gradištu. Srebrno jezero, poznato i kao “srpsko more”, je popularno mesto za odmor i ribolov sa mnoštvom sportskih i rekreativnih sadržaja i predstavlja perspektivnu mikrolokaciju za buduću marinu, rečeno je na sastanku.

Predsednik opštine Dragan Milić zahvalio se Agenciji na tome što je prepoznala Veliko Gradište kao nautičku destinaciju sa potencijalom kao i na tome što će Agencija izdvojiti 20 miliona dinara za završetak samog pristaništa.

“Otvaranje međunarodnog pristaništa u Ramu unaprediće turizam i domaću radinost ovog kraja. Ponosni smo na činjenicu da ćemo biti u prilici da turistima prikažemo obnovljenu Ramsku tvrđavu, koja je važan kulturno-istorijski objekat, ali i druge znamenitosti, poput Srebrnog jezera.“, zaključio je Milić. Takođe, on je istakao značaj izgradnje marine u samom gradu Velikom Gradištu, kod “Solane“, koja će, pored marine na Srebrnom jezeru, biti veoma značajna za pristan plovila u ovom gradu.

Perović i Milić obišli su lokacije na kojoj je planirana izgradnja međunarodnog putničkog pristaništa i buduće marine i složili se da će taj infrastrukturni projekat uvrstiti Veliko Gradište među atraktivne destinacije za kruzing.

Pored toga, posetili su i bunker stanice u Velikom Gradištu koje se nalaze u okviru područja graničnog prelaza otvorenog za odvijanje međunarodnog rečnog saobraćaja. Ocenili su da je obavljanje lučke delatnosti snabdevanja brodova pogonskim gorivom značajno jer olakšava plovidbu teretnih plovila i kruzera kroz Srbiju.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker