VRAĆAMO SE NORMALNOM ŽIVOTU: Krštenja i svadbe već u junu, ali samo za vakcinisane!

Pandemija koronavirusa, pored svih pošasti koje je donela, odložila je i proslavu najradosnijih događaja u našem životu, poput krštenja, svadbi ili proslava mature.

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović kaže da je vrlo verovatno da će građani Srbije od juna ponovo moći da prisustvuju veseljima, ali samo oni koji su vakcinisani ili imaju negativan PCR test!

– Na svadbe, mature i utakmice moći će da idu samo oni koji su vakcinisani ili imaju negativan PCR test. Krizni štab će ove nedelje raspravljati da li će i kad tačno biti još popuštanja mera, jer ćemo tek tada, kad prođe od sedam do deset dana od praznika, moći da sagledamo realnu situaciju – kaže dr Tiodorović.

On napominje da će se o broju ljudi koji se mogu okupiti na organizovanim događajima kakvi su svadbe, mature i utakmice pričati tokom ove sedmice.

– Mora da prođe najmanje 10 dana od praznika i mora da bude mirna situacija, a to znači manje od 1.000 novozaraženih dnevno. Naravno, naš ideal je da to bude manje od 100, ali za početak da budemo trocifreni. Na osnovu toga ćemo planirati dalje poteze u vezi s popuštanjem mera, a vrlo je verovatno da od juna pustimo svadbe, mature, proslave, uz uslov da oni koji dolaze budu vakcinisani ili da imaju negativan PCR test – objašnjava dr Tiodorović i dodaje da od 15. maja kreće i kampanja za vakcinaciju mladih.

Inače, stručni komitet za imunizaciju je 26. aprila doneo odluku da “Fajzerovom” vakcinom mogu da se vakcinišu i deca od 16 godina, što bi, ukoliko bi naišlo na veliki odziv, kako smatraju stručnjaci, omogućilo da se i proslave maturskih večeri za srednjoškolce organizuju na bezbedan način.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker