PROTESTI 11 DAN: Nemačka Državna televizija ZDF pravila reportažu o protestima u Požarevcu

Nakon završetka Vaskršnjih praznika u Požarevcu su održani 11. po redu protesti protiv diktature. Prethodni protest građana Požarevca održan je na Veliki četvrtak i prekinut je do utorka zbog pomenutih praznika.

Protestni skup

Ovog puta, od kada se održavaju protesti u Požarevcu, okupio se najmanji broj protestanata, tek dvadesetak njih. Razlog ovoliko malog odziva građana koji protestuje možda je veoma loše vreme koje je u predvečernjim časovima zahvatilo Požarevac, naglo zahlađenje, jak vetar, a i kiša je počela da pada ili što mnogi još praznuju, mada ima i onih koji su pod utiskom nedavnim upućenim pretnjama, prestali da dolaze, a oni koji su nameravali da se priključe protestima, pod uticajima navedenog, odustali su od svojih prvobitnih namera. Ipak, dvadesetak najupornijih, kako za sebe kažu, čuvara vatre, ni po kojim uslovima ne žele da odustanu od protesta i da će to činiti sve dok se ne udovolji njihovim zahtevima.

Zbog malog broja okupljenih odlučeno je da se ne ide u protesnu šetnju, već da se na početku Pešačke zone bukom iz svojih „duvačkih oružja“ jave da su tu i da protesta ipak ima.

Čuvari vatre

Nedavne pretnje protestantima, posebno, viđenijem protestantu, Filipu Božiloviću privukla je veću pažnju medijima van Požarevca. Nakon N1 TV u Požarevac je došla i nemačka Državna televizija ZDF, sa sedištem u Majncu.  Ekipa ove televizije posetila je Požarevac i najpre razgovarala sa Božilovićem, koji je ovih dana privukao pažnju javnosti. Ova televizija je razgovarala i sa ostalim učesnicima protesta, među kojima je bio profesor na Višoj tehničkoj školi dr Ljubomir Jacić, inače redovan učesnik svih protesta još od devedesitih godina prošlog veka. Novinare ZDF, pored pretnji koje su upućivane protestantima, posebno je zanimalo njihovo mišljenje o stavu EU koja, s jedne strane podržava premijera Vučića i njegovu politiku, a s druge strane podržava građane Srbije koji protestuju i njihove opravdane zahteve za slobodu medija, poštovanju ljudskih prava, kao i sveukupnu demokratizaciju srpskog društva.

Filip Božilović priča za ZDF

Nakon završetka davanja izjava nemačkoj televiziji okupljeni su se razišli uz dogovor da se, bez obzira kakve će da budu metereološke prilike, i sutradan u isto vreme i na istom mest ponovo okupe.

TPKNEWS/M. Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker