PLJUŠTAĆE KAZNE: Stižu nova pravila za vozače u Srbiji!

Saobraćajna policija planira modernizaciju opreme, u čemu glavnu ulogu ima nabavka savremenih uređaja za otkrivanje “lakših” prekršaja.

Planira se nabavka kamere koja u vožnji može da snimi lica vozača i suvozača u automobilima iz suprotnog smera i zabeleži da li imaju sigurnosne pojaseve i da li vozač priča na mobilnom telefonu, odnosno, da li ga drži u ruci.

Tačnije, planira se nabavka uređaja koji u vožnji može da snimi lica vozača i suvozača u automobilima iz suprotnog smera i zabeleži da li imaju sigurnosne pojaseve i da li vozač priča na mobilni telefon, odnosno, da li ga drži u ruci.

U pitanju je kamera sa laserom i Nikonovim objektivom. Visoke je rezolucije, a maksimalna brzina vozila tokom snimanja je 320 kilometara na sat.

Maksimalan broj snimaka po jednoj fleš kartici je 3.997.

Naziv uređaja je LTI 20.20 UltraLyte 1.000. Masa mu je 12.75 kilograma.

Ako se nabavi ova kamera, vozači koji budu snimljeni bez pojasa ili sa telefonom u ruci, neće biti zaustavljani zbog uzimanja podataka, već će pozivi, kako navodi SAT plus, naknadno biti dostavljani vlasnicima vozila na njihove kućne adrese.

Budžet za kupovinu ovih uređaja ide iz kase koju su napunili upravo nesavesni vozači.

Prema jednostavnoj računici, sadašnje kazne su 5.000, odnosno, 2.500, ako se plati u roku od 8 dana. Suma od 2.756.600 dinara, koliko je potrebno za kupovinu kamera, može da se sakupi posle 1.000 neplaćenih kazni.

Tokom godine oko 20.000 nesavesnih vozača bude kažnjeno, tako da će se kupovina kamera lako isplatiti.

Inače, prošlogodišnje istraživanje Agencije za bezbednost saobraćaja je da je skoro 42 odsto anketiranih vozača samo priznalo da je najčešći prekršaj koji prave, korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje.

Onih koji ne vezuju pojas ima oko devedeset odsto.

– U narednom periodu ćemo pokušati da povećamo efikasnost u radu saobraćajne policije, pa ove godine planiramo da nabavimo savremeni uređaj za otkrivanje vozača koji tokom vožnje ne koriste pojaseve, a tokom vožnje upotrebljavaju mobilne telefone – rekao je Nebojša Arsov, načelnik Uprave saobraćajne policije.

Vozači najčešće ističu da bi više novca trebalo da se ulaže u puteve, ali stručnjaci kažu da je važnija edukacija pravilnog učešća u saobraćaju.

TPKNEWS/Telegraf

PROČITAJ I

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker