DROBNJAK KOPIRAO VULINA: Nisam znao da je protivzakonit račun u Švajcarskoj bez odobrenja NBS

Direktor javnog preduzeća „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak komentarisao je za Euronews Srbija otkriće KRIK-a da je na računu u Švajcarskoj imao pola miliona franaka. Drobnjak je decidirano tvrdio da ni račun ni novac nisu bili njegovi, već njegovog rođaka Radovana Marinkovića.

Screenshot

Međutim, bankovni podaci koji su procureli u okviru međunarodnog istraživanja „Švajcarske tajne“ kažu suprotno – Drobnjak jeste bio vlasnik računa.

Drobnjak je za Euronews Srbija rekao da je njegov rođak Marinković prebacio novac na bankovni račun u Švajcarskoj jer je planirao da renovira kuću u Beogradu.

– On je prebacio novac na taj račun isključivo jer je sa mnom imao dogovor. Meni je dao ovlašćenje za taj račun zato što je trebao porodičnu kuću da renovira na Banovom brdu, a onda je on odustao od toga, pa je rekonstrukciju uradio 2016 – ispričao je Drobnjak za Euronews Srbija.

Na pitanje novinara zašto račun nije prijavio Narodnoj banci Srbije, što je bio u obavezi da uradi budući da domaćim državljanima nije dozvoljeno da imaju račune u inostranstvu bez ovlašćenja ove institucije, Drobnjak je kazao da nije znao da je to trebalo da uradi.

– Ja to nisam znao, to je bilo 2007. godine, tad sam radio u ‘Preduzeću za puteve Beograd’ – kazao je Drobnjak.

Naveo je i da novac nije prijavio ni Agenciji za sprečavanje korupcije, što je kao državni funkcioner bio u obavezi da uradi jer, kako je rekao, nije bio njegov.

– Pa to nije moj novac bio. Meni je samo tad dato ovlašćenje za taj račun, to je bio novac mog rođaka Marinkovića i to je i on rekao KRIK-už – rekao je Drobnjak za Euronews i nerazumljivo dodao: „S tog računa je posle vraćeno 2009. godine.“

Drobnjak nije pristao da razgovara sa novinarima KRIK-a, a Marinković im je ispričao slične stvari koje je i Drobnjak kazao za Euronews. Marinković je kazao da je novac na računu u Švajcarskoj bio njegov, a da je Drobnjaka postavio da bude formalni vlasnik računa.

– On jeste krajnji vlasnik računa, ja sam otvorio za njega taj račun i pozvao ga da dođe da potpiše – rekao je Marinković i dodao da je Drobnjak zbog računa jednom išao u Švajcarsku, kako bi stavio svoj potpis.

Procureli bankovni podaci pokazuju da je Drobnjak definitivno bio vlasnik računa – otvorio ga je u aprilu 2007. godine, a zatvorio 2011. U međuvremenu, na računu se nalazilo više od pola miliona franaka (više od 300.000 evra).

Iz Narodne banke Srbije kazali su za KRIK da neće pokretati prekršajne postupke protiv vlasnika računa koji su otkriveni u „Švajcarskim tajnama“ jer je za to istekao zakonski rok.

Osim Drobnjaka, račun u švajcarskoj banci „Credit Suisse“ imali su, između ostalog, Rodoljub Radulović, kome se sudi sa narko-bosom Darkom Šarićem zbog međunarodnog šverca kokaina, bivši potpredsednik Vlade Vojvodine Dragoslav Petrović, bivši direktor državnog preduzeća „Trajal“ i član SPS Milutin Lević kao i nekadašnja sudija Milena Trgovčević-Prokić.

(Tpknews.com/Krik)

PROČITAJ I

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker