NAPREDUJU RADOVI: Ramska tvrđava dobija svoj prvobitni, originalni izgled! (FOTO/VIDEO)

Radovi na Ramskoj tvrđavi odvijaju se intenzivno, a izvođači predviđaju da će do kraja građevinske sezone biti zaršeno više od 60 posto planirane rekonstrukcije.

Tvrđava već dobija svoj prvobitni, originalni izgled, restaurirani su zupci na kuli broj četiri, na kuli broj tri se završavaju, a obnova kule broj dva je u toku.

Na sastanku održanom prethodne nedelje u Ramu, predstavnici firmi nadzora, izvođača, TIKA-e i opštine Veliko Gradište, odlučivali su o tri ključna pitanja za dalju restauraciju – boji fuga, rasporedu zubaca na zidovima i načinu drenaže atmosferskih voda iz tvrđave.

Tvrđava Ram kod Velikog Gradišta, u čiju rekonstrukciju je uloženo više od 1,1 milion evra, predstavlja značajan turistički potencijal ovog kraja. Restauraciju finasira Turska agencija TIKA, a projekat je započet 2013. godine osvetljenjem tvrđave.

Započeti su radovi čišćenja i rekonstrukcije zidova, arheološka iskopavanja na zidinama prema Dunavu koja će se vršiti i na kompletnoj unutrašnjosti tvrđave, a završetak se očekuje do septembra sledeće godine.

Jedan od sedam značajnih lokaliteta i tvrđava na Dunavu, Ramska tvrđava će privući veliki broj domaćih i stranih turista, ali i obogatiti turističku ponudu ne samo Velikog Gradišta već i okolnih lokalnih samouprava, zajedno sa Srebrnim jezerom, Viminacijumom, Golubačkom tvrđavom i Ljubičevom.

TPKNEWS/SOVG

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker