MODERNIZACIJA I TRANSPARENTNOST: Opština Veliko Gradište uvelo sistem E-skupštine

Opština Veliko Gradište godinama unazad je započela postupak uvođenja principa dobrog upravljanja na lokalnom nivou, a velliki uspeh postignut je nedavno kada su postali prva lokalna samuprava koja je u potpunosti prebacila u elektronsku formu i pripremu i rad Skupštine, kao i opštinskog Veća i radnih tela.

Predsednik Skupštine opštine Vladimir Štrbac

Unapređenje rada Skupštine opštine je značajan projekt koji nema za cilj samo da olakša pripremu sednica Skupštine, opterećenost odbornika materijalima i rad skupštinskih tela, već da optimizuje pripreme i dostave materijala i realizacije samih sednica što posebno doprinosi transparentnosti čitavog postupka, poštovanju vladavine prava i boljom efikasnosti i efektivnosti.

– Projekat je realizovan u dve faze. Ukupna vrednost projekta jeste 20.003.600 dinara od čega je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave izdvojilo 16.000.000 a opština Veliko Gradište 4.003.600. Projekat je obuhvatio aktivnosti nabavke jedinica za glasanje za 35 odbornika, softversko rešenje za generisanje zapisnika i obradu podataka. Zahvaljujući ovome digitalni zapisnik sa slikom se može arhivirati, publikovati, a po potrebi pregledati ili pretraživati u bilo koje vreme. Takođe, implementiran je sistem za snimanje i emitovanje sednica robot kamerama koji obezbeđuje direktan prenos putem linka. Na taj način građani mogu i preko interneta pratiti sednice – objasnio je predsednik opštine Dragan Milić.

– Uveden je elektronski sistem za pripremu i dostavu materijala za sednice Skupštine Opštine, kako bi se optimizovao i unapredio rad organa lokalne samouprave u što većoj meri. Upotrebom ovakvog sistema uvodi se potpuna elektronska priprema materijala za sednice. Nabavljeni su i tablet računari za 35 odbornika kako bi svima bio olakšan rad – dodao je Milić.

Optimizovan je rad pripreme sednica i rada Skupštinskih tela, kao i sednice opštinskog Veća, maksimalno su smanjeni troškovi pripreme i realizacije sednica, a povećana transparentnost dostave materijala, objave materijala sa sednica i u nacrtu su osnovne prednosti koje je uneo projekat „Unapređenje rada Skupštine uvođenjem E-skupštine”.

– Kada pričamo o unapređenju rada Skupštine opštine, ne misli se samo na sednice Skupštine i rad odbornika, tu svakako mora da se sagleda i rad Skupštinskih tela, Saveta i Odbora, kao i rad opštinskog Veća, sednice opštinskog Veća, zatim rad opštinske uprave koja administartivno priprema i sednice Skupštine i opštinskog Veća. Sa druge strane uzimajući u obzir da je opremljena Sala skupštine opštine, to daje za mogućnost i unapređenje rada i same opštinske uprave u smislu optimizacije održavanja sastanaka-međusektorskig radnih grupa, u postupcima pripreme strateških dokumenata i slično. Da li ima prostora za unapređenje, naravno da ima. Naša vizija je da omogućimo decentralizovano održavanje sednica Skupština, Veća i radnih tela, u elektronskoj formi ili hibridnom obliku. Moramo pratiti razvoj i potrebe građana i privrede. Uveren sam da će horizontalna saradnja organa opštine i vertikalna saradnja sa državnim institucijama biti sve bolja, kao što i jeste iz godine u godinu, i da ćemo zajedno postići da Skupština opštine Veliko Gradište 2023. godine bude skupština 21. veka, ili bolje rečeno Skupština dostupna građanima i u funkciji građana – rekao je predsednik Skupštine opštine Vladimir Štrbac.

(Tpknews.com/Vesti)

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. Bolje da su te pare potrošili na nešto mnogo pametnije. Čime su gospoda odbornici toliko opterećeni. Kopaju po ceo dan? Sramota šta sve ovaj narod trpi i koje gluposti sluša. A decu lečimo porukama. Ima se za sve osim za bolesnu decu i sirotinju koje je sve više.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker