ZABORAVLJENO GROBLJE: Gradištanske dobrotvore, opštinari ostavili da trule (FOTO)

Dok se Gradištanski opštinari utrkuju ko će veće parče torte za sebe da ugrabi, poslednje utočište dobrotvora koji su svoju imovinu ostavili Velikom Gradištu, ostavljeno je da propada.

Foto: NMVG

Kako je neko već rekao – u smrti su svi isti, pa su tako bez većih razlika na ovom groblju sahranjeni svi dobrotvori koji su svoju pokretnu i nepokretnu imovinu ostavili Velikom Gradištu na raspolaganje.

Nadležni bi trebalo, zbog istorije samog groblja, koja datira sigurno preko 300 i više godina unazad, kao i zbog izuzetnih spomenika, i zbog izuzetnih ličnosti koje su na njemu sahranjeni, i, koje su obeležile kako lokalnu sredinu, tako i samu republiku Srbiju, da ovo groblje proglase za nepokretno kulturno dobro, koje se može proglasiti od zavoda za zaštitu spomenika kulture u Smederevu.

Za sada, jedino, zahvaljujući današnjoj biblioteki ili Narodnom muzeju Veliko Gradište, svi ovi sugrađani koji su svoju imovinu nesebično ostavili Velikom Gradištu i generacijama koje dolaze, našli su svoje kulturno utočište.

Zato apelujemo na nadležne da pod hitno preduzmu nešto i ne dozvole da ovo kulturno dobro propadne, jer je verovatno ovo groblje starije i od same Ramske tvrđave.

TPKNEWS/M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker