EFEKTI I EFIKASNOST VAKCINE NEPOZNATI: Isplivali delovi tajnog ugovora država sa Fajzerom

Sadržaj tajnih ugovora koji su Albanija i Brazil potpisale sa kompanijom Fajzer, oko nabavke i isporuke vakcina, procurio je u javnost izazvavši i mnoga pitanja i u parlamentarnim raspravama, u zemljama gde parlament ima važnu ulogu za razliku od Srbije i poslanika koji svoje stavove isključivo usaglašavaju uz zvonce.

Foto: Profimedia

Članovi holandske parlamentarne političke partije Forum za demokratiju (FZD) postavili su poslanička pitanja članovima vlade ove zemlje, pre svega ministru zdravlja Hugu de Jongu, a sve nakon otkrivanja sadržaja ugovora koji su Albanija i Brazil potpisali sa farmaceutskom kompanijom oko nabavke njihovih vakcina. Delovi ugovora objavljivani su i preko raznih Tviter naloga, ali i dalje nema jasne potvrde o autentičnosti objavljenog dokumenta.

Iz FZD-a ocenjuju da su potvrđene sumnje da su države širom sveta, „u deluziji pandemije pristale na najneverovatnije moguće uslove“. U delovima ugovora koji su objavljeni na sajtu ove političke partije, otkriveno je da Fajzer ne preuzima nikakvu odgovornost za bilo kakve neželjene efekte. Kupac (vlada države) plaća sve odštetne zahteve nastale zbog eventualnih nuspojava, navode iz ove parlamentarne stranke.

Navodno, kupac potvrđuje da je od strane kompanije Fajzer upoznat da su dugoročni efekti vakcine nepoznati, kao i da je efikasnost ovog sredstva, dugoročno posmatrano, takođe nepoznata.

Kupac potvrđuje da je od kompanije Fajzer obavešten da se nakon primene vakcine mogu javiti nepoznati neželjeni efekti. Takođe, jeftiniji i efikasniji lek koji se pojavi ili već postoji na tržištu, poput Ivermektina koji se uspešno koristi u Indiji, ne može biti razlog za otkazivanje ugovora. Drugim rečima, Fajzer vakcina se svejedno mora plasirati na tržište čak i ako postoji bolja alternativa, kažu iz FZD-a.

Ugovori Albanije i Brazila sa Fajzerom su praktično identični i veruje se da su i druge zemlje sveta potpisale identične uslove. Izvršni direktor Fajzera za Latinsku Ameriku Karlos Muriljo pod zakletvom je izjavio (pred komisijom brazilskog federalnog senata) da je ova kompanija postavila iste uslove u ugovoru o snabdevanju za svaku zemlju.

Polemika je prebačena i u nacionalni parlament Holandije, a iz FSD postavili su čak 33 poslanička pitanja ministru zdravlja. Oni su ga upitali da li je obavešten o otkrivenim podacima iz ugovora između Albanije i Brazila sklopljenim sa Fajzerom, kao i zašto je isti ugovor koji je Holandija potpisala sa ovom i drugim kompanijama oko nabavke vakcina i dalje potpuna tajna.

Oni su takođe upitali u čemu se ogleda interes holandskog naroda da se odredbe ovih ugovora drže u tajnosti, kao i da li je ministar svestan važnosti objavljivanja ugovora kako bi se zaustavile spekulacije nastale nakon curenja odredbi ugovora koje su potpisale druge dve države.

Oni ukazuju i na nedavno hapšenje Roberta Fereire Diaza, nekadašnjeg direktora zaduženog za logistiku ministarstva zdravlja Brazila i čoveka čiji se potpis nalazi na ugovoru između Brazila i Fajzera, zbog optužbi za korupciju pri nabavci vakcina.

Prema objavljenim dokumentima, sporazum nije obuhvatio samo proizvodnju vakcina protiv koronavirusa i njegovih mutacija, već i „bilo koji uređaj, tehnologiju ili proizvod koji se koristi u administraciji ili za poboljšanje upotrebe ili efekta takve vakcine“ .

Zaštita od zakasnele isporuke vakcina, kupac nema pravo da otkaže porudžbinu ili naplati penale od proizvođača.

Fajzer je ugovorom izborio zaštitu u slučaju neisporučivanja doza u skladu sa dogovorenim datumima isporuke. U sporazumu je navedeno da ukoliko isporuka kompanije kasni, zemlja koja kupuje vakcine neće imati pravo da otkaže porudžbinu za bilo koju količinu proizvoda.

– Fajzer će odlučiti o potrebnim prilagođavanjima broja ugovorenih doza i rasporeda isporuke, na osnovu principa koje će utvrditi Fajzer. Smatraće se da se kupac slaže sa bilo kojom revizijom – navodi se u delu ugovora Albanije i Fajzera koji je podelio korisnik Tvitera.

U sporazumu se navodi da je vlada Albanije platila oko 12 dolara po dozi za nabavku 250.000 jedinica vakcine Fajzer. Ova cena je znatno niža u poređenju sa 19,5 dolara po dozi koju je ova kompanija naplatila u Sjedinjenim Državama.

Što se tiče plaćanja, u ugovoru se navodi da kupac nema pravo da zatraži ili povrati bilo koji iznos duga prema Fajzeru, kupac ne može odbiti proizvod na osnovu žalbi na usluge osim ako proizvod nije materijalno u skladu sa specifikacijama ili uslovima propisanim Dobrom proizvođačkom praksom (GMP).

Ugovor, navodno, takođe uključuje odredbu koja je pružala izuzeće kompanije Fajzer od svih lokalnih zakona. Jedna od odredbi u odštetnoj klauzuli kaže da će država braniti Fajzer od eventualnih potraživanja za nadoknadu štete.

Ugovorom je, navodno, regulisano da se naručilac, odnosno država, odriče imuniteta i zakona koji bi mogli da opravdaju ograničavanje obaveze plaćanja duga prema Fajzeru.

Što se tiče dela o poverljivosti, od Albanije je traženo da mora u tajnosti držati podatke narednih 10 godina, dok je u slučaju Izraela, navodno, taj rok punih 30 godina. Svaka potencijalna arbitraža rešavala bi se na sudu u Njujorku, takođe se navodi u ovom dokumentu čija autentičnost za sada nije potvrđena.

U njemu se navodi da je vlada Albanije za nešto manje od pola miliona doza platila 6 miliona dolara. Navodno je unapred plaćeno nešto manje od 3 miliona dolara, prenosi opindia.com.

Ova saznanja pokušava da proveri Forum za demokratiju, parlamentarna partija čija popularnost najbrže raste u poslednjih pet godina u Holandiji. Njihovu politiku smatraju desnom, čak i ekstremno desnom opcijom, ali se u njihovom programu nalazi i priličan broj liberalnih, već postojećih i zakonom regulisanih ideja.

Jasno se izjašnjavaju protiv ovakvog sistema Evropske unije i vode se suverenističkim konceptom moderne Evrope, bez upravljanja Brisela. Između ostalog, zalažu se za pooštravanje politike prema imigrantima, smatraju da treba ograničiti slobodu muslimanima u smislu oblačenja i pokrivanja lica, a najavljuju i smanjenje broja kofi šopova u blizini škola i oštrije zakone za surove zločine nad životinjama.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker