MOTOKULTIVATOROM DO BENZINSKE PUMPE: Poljoprivrednici zabrinuti zbog zabrane točenja goriva van rezervoara

Vlada Srbije donela je Uredbu o zabrani točenja goriva van rezervoara, što će najveći problem napraviti poljoprivrednicima koji se žale da će od sada svoje traktore morati da dovoze do benzinskih stanica, ali se pitaju i kako će sipati gorivo u mašine koje ne mogu da dovezu do pumpi.

Screenshot

Osim odluke o zabrani točenja goriva van rezervoara, od preključe je ograničena i cena goriva. Iako se raduju zbog takve odluke, poljoprivrednici ističu da je njima sada mnogo veći problem taj što će svoje traktore morati da dovoze do benzinskih stanica.

– Mnogi od nas imaju zastarelu mehanizaciju, traktore koji nisu uvek tehnički ispravni za kretanje po državnom putu. Ukoliko se nešto ne promeni, badava uredbe koje mi ne možemo da ispoštujemo jer nemamo uslova. U selima je ostalo mahom staračko stanovništvo, od poljoprivrede ne može da se živi i izdržava porodica, a ove godine džak đubriva košta kao ar zemlje. Ova nakaradna vlast je svih ovih prethodnih godina radila na tome da se unište mali poljoprivrednici i ovo je samo nastavak – kaže poljoprivrednik iz okoline Velikog Gradišta.

Traktori na pumpama im ipak nisu jedini problem, pošto sada ne postoji način da gorivo sipaju u svoje motokultivatore, motorne testere i druge mašine, pa se pitaju da li su uopšte u Vladi razmišljali prilikom donošenja odluke o zabrani točenja goriva van rezervoara.

– Nadam se da u Vladi Srbije sedi neko ko je makar jednom prošao pored običnog seljaka kako bi bar čuo neke od stvari koje nas muče i da će se naći rešenje za ovaj problem – dodaje on.

Uredba o zabrani točenja goriva van rezervoara nije napravila probleme samo poljoprivrednicima iz okoline Velikog Gradišta već širom Braničevskog okruga koji su zabrinuti, jer, kako kažu, prolećni poljoprivredni radovi tek slede.

– Ulazimo u period godine koji je za nas najznačajniji. Bez goriva na startu proleća su nam ruke praktično vezane. Oni donose odluke, a da čak i ne znaju šta one znače, jer da znaju da motori za bašte ne rade na vodu, već je neophodno sipati gorivo, ne bi ovo radili – žali se jedan Petrovčanin.

Problem da dođu do goriva imaće i meštani brdskih i planinskih sela, jer će sada traktorima morati do benzinskih pumpi koje su im udaljene po nekoliko desetina kilometara, pa se s pravom pitaju šta će im ostati u rezervoaru ako gorivo ne smeju da sipaju u kanistere i kante.

(Tpknews.com/N.P.)

PROČITAJ I

3 Komentari

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker