NAGRADA VELIKOM GRADIŠTU: Priznanje za najbolju lokalnu samoupravu (FOTO)

Nagrada “Kapetan Miša Anastasijević” dobijena i 2014. godine na nivou Braničevskog okruga, a ovog puta dodeljeno je na nivou cele Srbije

Opština Veliko Gradište nedavno je dobila prestižno priznanje “Kapetan Miša Anastasijević”, kao najbolja lokana samouprava u Srbiji.

Foto: Momčilo Veljković

Predsednik opštine, Dragan Milić, kaže da ova nagrada prija, ali i obavezuje. “Izuzetno smo ponosni na ovo priznanje za koje su zaslužni i svi građani. Ovu nagradu 2014. godine dobili smo kao najbolja lokalna samuprava u Braničevskom okrugu, a sada i u celoj Srbiji”, rekao je Milić. Da je nagrada otišla u prave ruke, govore brojni projekti koji su u ovoj podunavskoj opštini okončani ili je njihova realizacija u toku.

Dragan Milić / Foto: Momčilo Veljković

Glavna okosnica je turizam, i u toj oblasti iz dana u dan se vide pozitivni pomaci. “Zahvaljujući pomoći Ministarstva trgovine i turizma od 85 miliona dinara, gradimo novu sportsku halu, koja treba da se završi do kraja ove godine. Tu je i košarkaški kamp našeg reprezentativca Miloša Teodosića, imamo i Veslački centar, staru sportsku halu, terene na Srebrnom jezeru, tako da ovde mogu da se pripremaju košarkaši, odbojkaši i veslači”, kazao je Milić.

Hala u izgradnji / Foto: Momčilo Veljković

U Velikom Gradištu dosta se radi i na infrestrukturi. Ove godine biće asfaltirano šest do sedam kilometara puteva, a radi se i na vodosnabdevanju. Od Fonda za lokalne samouprave dobijeno je devet miliona za Majursku kanalizaciju, a  problem vodosnabdevanja biće u narednim godinama rešen u svim selima. “Uz pomoć fondova Evropske unije i uz naša budžetska sredstva, na izvorištima imamo 200 litara vode u sekundi, a potrebno nam je 100 do 120 litara. Cilj nam je da za četiri do pet godina sva sela budu priključena na centralni vodovod”, rekao je Milić.

Kej u Velikom Gradištu / Foto: Momčilo Veljković

Turistička sezona u Velikom Gradištu nezvanično je počela još u januaru, održavanjem Ciklokrosa i Polumaratona, a zvanično će krenuti sa prvomajskiim urankom i “Danima cveća” u Kusiću i Velikom Gradištu. “Prošle godine kroz naš grad prošlo je 700.000 gostiju i ostvareno je oko 120.000 noćenja. Cilj nam je da svake godine broj turista povećavamo za jedan odsto, pa zbog toga uređujemo i Srebrno jezero i sportske terene. Turističku promociju nedavno smo imali u Temišvaru, jer nam sve više Rumuna dolazi u goste, a održaćemo je i u Rešici”, najavio je Milić.

Hotel TEO u kampu / Foto: Momčilo Veljković

Što se tiče privrede, tu tek predstoji pomak, koji će doneti nova radna mesta. “Očekivali smo prodaju fabrike ulja “Dunavka”, jer je bilo šest-sedam zainteresovanih, ali od prodaje nije bilo ništa. Međutim, prodat je mlin i tu će se otvoriti oko 30 radnih mesta, a prodat je i “Pera Metalac” u kome će raditi desetak ljudi. U Ostrovu jedan privatnik je zakupio 200 hektara za hladnjaču “Braničevo” i zaposliće oko 70 ljudi. Imamo i u Požeženu zakupca 150 hektara, koji će zaposliti isto toliko ljudi, u postrojenju za proizvodnju energije za biomasu”, rekao je Milić.

Šetalište na Srebrnom jezeru / Foto: Momčilo Veljković

U Velikom Gradištu imaju odličnu saradnju sa Vladom Srbije, od koje dobijaju pomoć za brojne projekte. Od Ministarstva prosvete dobijena su sredstva za obnovu fasade Gimnazije i za obnovu škole u Srednjevu. Od Kancelarije za izgradnju dobićemo 70-80 miliona dinara za obnovu Doma zdravlja, kao i 12 miliona za adaptaciju Muzičke škole. Prema usmenim dogovorima, pomoć države očekuje se i oko asfaltiranja i vodosnabdevanja. Konkurisali su sa sedam projekata i kod Evropske unije, a oni bi se realizovali kroz program prekogranične saradnje sa Rumunijom.

Stari hotel na Srebrnom jezeru / Foto: Momčilo Veljković

U Velikom Gradištu nadaju se da će se uskoro rešiti i problem koji postoji zbog jalovišta rudnika u Moldavi. “Posle naših obraćanja na brojne adrese u Srbiji i Rumuniji, Evropska unija je kaznila Rumuniju i naložila rešavanje ovog problema. Ja sam razgovarao sa ministrom aštite životne sredine Goranom Trivanom, koji mi je predložio da se ponovo obratim Briselu. Imam informacije da je Rumuniju ponovo opomenuta, pa se nadam da će to uroditi plodom”, rekao je Milić.

FUDBALSKI KAMP

“Već dve godine sarađujemo sa čuvenim španskim fudbaskim klubom “Selta”, koji ovde održava školu fudbala za decu. Mi smo poslali ponudu da im ustupimo zemljište da naprave kamp i sada od njih očekujemo odgovor”, rekao je Milić.

TERENI

“Izgradili smo četiri vrhunska košarkaška terena, od kojih je ranije jedan bio pokriven tartarom, a sada su takvu podlogu dobila i preostala tri. Sa vlasnikom “Silver lejka” dogovaramo gradnju još jdnog bazena u akva parku, tako da neprestano obogaćujemo turističku ponudu”, rekao je Milić.

MANIFESTACIJE

“Tokom godine organizujemo brojne manifestacije. Tu su “Carevčevi dani”, “Pasuljijada”, filmski festival SILAFEST, Dani cveća i meda, Gitarijada… Cilj nam je da preko celog leta imamo manifestacije, jer su i one značajan deo turističke ponude”, smatra Milić.

RAMSKA TVRĐAVA

“U obnovi srednjovekovne Ramske tvrđave sarađujemo sa turskom agencijom TIKA, koja ulaže 1,2 miliona evra. Do sada je urađeno oko 60 odsto radova i očekujem da kompletna prva faza obnove tvrđave bude okončana do kraja godine”, rekao je Milić.

Momčilo Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker