POKLON OPŠTINE: Dom zdravlja u Velikom Gradištu prešao u nadležnost Republike

U pratnji predsednika opštine Dragana Milića i direktorke Doma zdravlja u Velikom Gradištu Ljiljane Stevanović, predstavnici resornih ministarstava obišli su ovu renoviranu zdravstvenu ustanovu, opremljenu savremenim aparatima.

Foto: SOVG

Kako je napomenula direktorka Doma zdravlja, nakon 20 godina rada na dotrajaloj aparaturi i dobijenoj licenci za rad na novoj, otpočinje savremena radiološka dijagnostika u ovoj ustanovi.

Ona je podsetila i na period rada u pandemijskim uslovima kao i pomoć opštine u funkcionisanju kovid ambulante dok je od početka godine u Domu zdravlja vakcinisano više od 5.600 stanovnika i napomenula da je ustanovi potrebno još jedno sanitetsko vozilo.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja ukazao je na dobrobiti razumevanja lokalne samouprave za funkcionisanje društva u celini i važnost odluke Repulike Srbije da primarna zdravstvena zaštita pređu na brigu Ministarstva zdravlja kako bi vodili računa o investicijama, prostoru, kupovini opreme i obezbeđivanju kadra sa najsavremenijim standardima. On je ovom prilikom i simbolično predao Dom zdravlja na korišćenje.

– Ovaj objekat je još jedan dokaz dobre sinergije i saradnje nacionalnog i lokalnog nivoa vlasti, politike Vlade Republike Srbije da sve objekte javne namene u oblasti zdravstva, obrazovanja, zdravstvene zaštite dovede na visok standard, pre svega zdravstvenih radnika, koji sveki dan pružaju zdravstvenu negu našim građanima, da rade u adekvatnom prostoru, da građani imaju poverenje kad dođu, i u lekare i u medicinsko osoblje – , navela je predstavnica Kancelarije za javna ulaganja, istakavši da je najveći značaj ovog ulaganja način grejanja pomoću toplotnih pumpi čime je ostvarena energetska efikasnost, zaštita životne sredine i štednja električne energije.

Rekonstrukciju Doma zdravlja u Velikom Gradištu finasirala je Kancelarija za javna ulaganja dok je projektno-tehničku dokumentaciju i nadzor obezbedila opština veliko Gradište.

Kroz projekat prekogranične saradnje, dobijen je portabl ultrazvučni aparata s mogućnošću skrininga karcinoma tiroidne žlezde, a ultrazvučni aparat i digitalni kolposkop dobijen je u saradnji sa Kabinetom ministra bez portfelja zaduženog za populacionu politiku.

Ministarstvo zdravlja je u prethodnom periodu učestvovalo u izgradnji ambulante u Srednjevu, a sanirana je i adaptirana je vodovodna i kanalizaciona mreža u ambulanti u Majilovcu.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker