PRIVREMENO ZELENO SVETLO: Građani Srbije od danas mogu slobodno u EU bez testa i karantina

Građani Srbije od danas mogu nesmetano da putuju u države članice EU, nakon što je Savet Evropske unije usvojio preporuke o postepenom otvaranju granica za 14 zemalja, među kojima je i Srbija.

U Briselu naglašavaju da će lista zemalja za ulazak u šengensku zonu biti ažurirana na svake dve nedelje, kao i da SZO beleži znatan porast broja zaraženih u najmanje 11 zemlja u Evropi, među kojima nema Srbije.

– Preporuke se temelje na procenama epidemiološke situacije, što će se činiti svake dve nedelje, a u slučaju pogoršanja situacije primenjuje se postupak “brzog odlučivanja” – navodi se u saopštenju Saveta EU.

Glavni kriterijum je da broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana bude “blizu ili ispod proseka EU” na dan 15. juna, kad je prosečan broj novozaraženih u EU bio 16. Takođe, traži se stabilan ili opadajući trend novozaraženih, a treći kriterijum je ukupan odgovor svake zemlje na epidemiju, uključujući testiranje, praćenje kontakata, izveštavanje, kao i pouzdanost podataka.

Češka takođe danas otvara granice za građane osam zemalja, a na spisku su Srbija i Crna Gora, i to kao jedine zemlje čijim se građanima neće tražiti test, karantin i dalja ograničenja. Šef češke diplomatije Tomaš Petšiček objasnio je da sa ostalih šest zemalja nije postignut uzajamni dogovor.

– U slučaju Crne Gore i Srbije mogućnost putovanja je recipročna, bez testova i daljih uslova. Kod ostalih šest zemalja nije ispunjen uslov reciprociteta, ulazak Čeha u njih je uglavnom ograničen. Želimo da motivišemo te zemlje da počnu da se ponašaju prema nama isto i omoguće nam putovanja bez uslovljavanja – istakao je Petšiček.

Na listi EU, uz Srbiju i Crnu Goru našli su se Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Tajland, Tunis i Urugvaj, delimično i Kina, ali samo ako Peking ukine zabranu za ulazak građana EU.

(Tpknews.com/Kurir)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker